Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate: Rata de vaccinare în România este mai mică decât în alte state. Cum va afecta varianta Delta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a spus vineri la Petreşti că rata de vaccinare în România este mai mică decât în alte state membre şi că „este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare pentru cetăţenii români”. Ea spune că varianta Delta trage un semnal de alarmă şi că va fi dominantă până în august la nivel european.

„Rata de vaccinare din ţara dumneavoastră este mai mică decât în alte state membre. (...) Acesta este rolul nostru, să vă sprijinim şi să vă transmitem mesajul Comisiei Europene şi al UE să vă alăturaţi efortului nostru”, a spus Stella Kyriakides, după o vizită făcută la centrul de vaccinare din localitatea Petreşti, în judeţul Dâmboviţa.

„Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului crează o situaţie fragilă şi periculoasă”, a mai spus comisarul european, potrivit Mediafax.

Ca răspuns la afirmaţiile făcute de Stella Kyriakides, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat unele dintre măsurile care vor fi adoptate de autorităţi.

„Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să meargă mai departe, să-i încurajeze să se vaccineze. În plus, avem în lucru o ordonanţă prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că este greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita această vaccinare la domiciliu. Pentru pacienţii cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a ţinti mai bine acele persoane care sunt şi la cel mai mare risc de a contracta şi de a dezvolta complicaţii”, a spus Mihăilă.

Varianta Delta va fi dominantă până în august

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a mai transmis că varianta Delta va deveni dominantă până în august la nivel european.

„În unele state membre este deja dominantă şi conform Centrului pentru prevenţia şi controlul bolilor până la sfârşitul lunii august va deveni dominantă în general. (...) Avem vaccinul care este scutul şi împotriva acestei variante”, a declarat Stella Kyriakides.

Conform acesteia, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni odată cu apariţia variantei Delta. Ea precizează că vaccinarea este singura soluţie în lupta cu noua tulpină.

„Creşterea cazurilor de persoane infectate este în rândul celor nevaccinaţi sau în rîndul celor care au făcut doar o singură doză. Şi cunoaştem de la Agenţia Europeană pentru Medicamente că vaccinurile sunt eficiente şi împotriva variantei Delta. Deci este important să continuăm să ne vaccinăm”, a mai spus comisarul european.

Stella Kyriakides a afirmat că statele membre au primit până acum 500 de milioane de doze de vaccin şi că mai mult de jumătate din toţi cetăţenii europeni au primit ambele doze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite