Semnalul de alarmă tras de un cunoscut expert antidrog: Părinții să fie atenți la ce fac și ce muzică ascultă copiii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul provocat de Gheboasă la Untold, unde mii de adolescenți au cântat la unison cu versuri pline de obscenități și îndemnuri la consumul de droguri, a fost taxat de expertul antidrog Cătălin Țone. El atrage atenția asupra vulnerabilității adolescenților și le cere părinților mai multă atenție

Cătălin Țone FOTO Facebook
Cătălin Țone FOTO Facebook

Expert în antidrog, Cătălin Țone a fost printre primii care au criticat modul în care artiști precum Gheboasă transmit mesaje vulgare, rasiste și îndeamnă la consumul de droguri, fără ca cineva să ia atitudine. Într-o discuție cu „Adevărul”, Cătălin Țone admite că festivalurile precum Untold pun România pe harta Europei, însă atrage atenția asupra unui detaliu. Aceste festivaluri sunt în mare măsură locuri propice pentru dealerii de droguri, care profită de pe urma tinerilor, iar autoritățile trebuie să dea dovadă de toleranță zero cu dealerii și cu cei de propagă asemenea mesaje.

„Unii tineri fac analogie greșită între festivaluri și consumul de droguri”

„Este o certitudine că festivalurile de muzică au pus România pe harta turismului european și mondial ceea ce înseamnă imagine și câstiguri pe măsură. Am văzut că în ultimii ani, zeci de mii de tineri străini vin la festivalurile din România să se distreze. Sute de interpreți străini, apreciați pe întreg mapamondul, semnează contracte importante cu organizatorii. Este știut faptul că, din nefericire, o parte dintre tineri fac o analogie greșită între anumite stiluri de muzică și consumul ilicit de droguri, unele fiind de mare risc. Astfel, ei merg la aceste festivaluri și pentru a se droga”, spune el.

Cei mai expuși sunt tocmai minorii, adaugă el.

Cererii de droguri i se răspunde cu o ofertă pe măsură, de către dealerii români și străini care vin la festival. În acest sens, cei mai expuși sunt minorii, care sunt imaturi și pot fi influențați, putând debuta în consumul de droguri”, adaugă Țone.

„Minorii, să fie informați la ce se expun; părinții, atenți la ce permit”

Expertul are și câteva soluții în aces sens.

„De aceea, ei trebuie să fie informați în legătură cu riscurile la care se expun și, de asemenea, părinții să fie atenți la indicii de permisivitate. În opinia mea, pentru minori, la toate concertele trebuie să fie obligatoriu acordul scris anterior al părintelui, exprimat fără echivoc și verificat de către autoritățile competențe cu acces la bazele de date”

El le recomandă părinților să fie atenți la ceea ce fac și la muzica pe care o ascultă adolescenții.

„Cât despre vedetele care îndeamnă voalat sau explicit la consumul ilicit de droguri, trebuie să ne ținem copiii departe de ei, prin orice mijloace. În legătură cu interpreții care folosesc în piesele lor cuvinte obscene, cred că autoritățile pot analiza dacă se încalcă legislația privind liniștea și ordinea publică iar dacă, nu rămâne la latitudinea fiecărui adult dacă vrea să plătească bani să fie înjurat sau să asculte trivialități el sau copilul lui”, a încheiat Țone.

Ce spun organizatorii Untold

Directorul de comunicare al Untold, Edy Chereji, a reacționat după scandalul care a lovit, indirect, în festivalul clujean. El a amintit că Gheboasă este doar unul dintre cei peste 250 de artiști care au cântat la Untrold și spune că va urma o analiză detaliată a tot ceea ce s-a întâmplat, urmând a se decide calea de urmat.

„Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte Gheboasă reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an. Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului. Nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical când el este atât de popular în România cât și în străinătate, în rândul tinerilor. Cred că este la fel de important și ce le mai oferim acestor tineri în festival și cum mergem noi în întâmpinarea lor. Ei ajung în festival cu o anumită cultură muzicală, dar noi îi expunem la multe alte genuri muzicale și experiențe pozitive. Expunerea este în ambele sensuri, acești tineri vin în festival pentru un gen muzical sau pentru un artist, dar au ocazia să descopere zeci de artiști din alte genuri muzicale”, spune Chereji.

Fiecare artist e responsabil de mesajul pe care îl transmite

El mai spune că organizatorii nu intervin în actul artistic din respect pentru libertatea de exprimare. Altfel spus, fiecare artist e responsabil de mesajele pe care le transmite, adaugă Chereji.

„În același timp, dacă există participanți la festival deranjați de genul trap, ei au posibilitatea de a alege oricare din celelalte scene, cu genuri muzicale diferite. Aș mai menționa și faptul că noi nu am intervenit niciodată în actul artistic, deoarece credem în libertatea de exprimare. Fiecare artist își asumă mesajele si este responsabil de conținutul pe care îl livrează.”

Edy Chereji a vorbit și despre promisiunea Untold, unul dintre cele mai apreciate festivaluri la nivel mondial, câștigător de premii internațional, precum „Best Major European Festival” în 2015.

„Aș încheia reamintind care a fost promisiunea Untold din acest an, pe care am reușit să o îndeplinim până la ultimul detaliu: 250 de artiști, artiști de top internațional - unii dintre ei prezenți pentru prima dată în România, cea mai impresionantă producție de festival din România, sute de mii de participanți aflați în maxima siguranță, străini veniți din toate colțurile lumii, emoții si viață schimbată în bine pentru mulți oameni”, mai spune el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite