Recordurile Untold: peste 420.000 de fani la Cluj și cel mai mare concert din România ultimilor 25 de ani

0
Publicat:

Peste 420.000 de fani au fost prezenți la ediția a opta a festivalului Untold, pe parcursul a patru zile, cât a durat evenimentul. Totodată, concertul celor de la Imagine Dragons a stabilit un record de spectatori la un concert în România, în ultimii 25 de ani.

Untold2023 0806 035317 0005 CR Enhanced NR Edit jpg

Festivalul Untold bate orice record. E vorba chiar de propriile recorduri stabilite la edițiile anterioare și care sunt și recorduri naționale. Anul acesta, peste 420.000 de persoane, din peste 100 de țări, au luat parte la festivalul din Cluj. Spre comparație, anul trecut au fost aproximativ 360.000. În plus, concertul trupei americane Imagine Dragons a adunat aproximativ 70.000 de oameni pe Cluj Arena. A fost cea mai numeroasă asistență la un concert din România în ultimii 25 de ani. Recordul absolut este deținut de Michael Jackson, care a adunat 90.000 de oameni, la București, în 1992. Concertul lui Robbie Williams, tot la Untold, Cluj, din 2019, adunase aproape 70.000 de oameni.

200 de fani au urcat cu Armin van Buuren pe Mainstage

Muzica poate face ceea ce cuvintele nu pot. Ultima zi a festivalului Untold a fost o altă zi memorabilă pentru cei peste 100.000 de fani care au fost invitați să descopere Universul Untold și să combine realul cu imaginarul.

Cea de-a opta ediție a festivalului nu ar fi fost una legendară fără unul dintre cei mai iubiți DJ, care a fost aici de la prima ediție în 2015, este vorba de Armin van Buuren. Armin a revenit acasă, unde a fost așteptat de zeci de mii de fani care i-au fost alături până la răsăritul soarelui.

Armin van Buuren a făcut spectacol la Untold
Armin van Buuren a făcut spectacol la Untold

Timp de cinci ore, fanii au avut parte de un set live spectaculos. Sam Martin, câștigător al unui premiu Grammy a fost una dintre surprizele pregătite de Armin pentru fanii festivalului. Artistul de origine americană a interpretat live “My Wild Wild Son”, “Miles Away” și “Mask”.

O voce perfectă, venită dintr-o altă lume, un DJ care se reinventează de fiecare dată, au fost ingredientele perfecte pentru o călătorie prin lumea sound-ului electronic. Olandezul, care pentru 21 de ani la rând s-a aflat în lista primilor cinci DJ ai lumii, a reușit ca la fiecare apariție live pe Cluj-Arena să construiască o relație specială cu fanii festivalului Untold, cărora a încercat să le ofere momente în premieră. Acest lucru a fost valabil și pentru ultima seară a festivalului Untold.

Artista israeliană Noa Zulu pare o prezență ireală, poate și datorită instrumentului care a consacrat-o, didgeridoo, un instrument muzical al cărui sunet este produs de tehnica circulară de respirație. Această tehnică îi permite să genereze sunete cu rezonanță, iar Cluj Arena a trăit o experiență audio în premieră, o combinație de psy-trance și acest instrument unic, didgeridoo. Versiunea în exclusivitate pentru succesul “The Tribe” a fost un alt dar oferit de Armin van Buuren și invitata sa Noa Zulu.

Peste 200 de fani ai DJ-ului olandez au avut privilegiul de a se afla pe mainstage-ul UNTOLD, pe tot parcursul set-ului. A fost emoție, bucurie și dans în extaz de la prima și până la ultima măsură. Armin van Buuren a venit în România însoțit de soția sa Erika.

Emoția lui David Guetta

Ultima seară a festivalului a fost dedicată celor mai mari nume din industria muzicii electronice. Unul dintre cei mai mari DJ ai lumii, creatorul stilului Future Rave, francezul David Guetta care și-a uimit fanii, veniți din peste 100 de țări ale lumii cu un show incredibil, plin de emoție, pe parcursul căruia și-a declarat recunoștința pentru momentul pe care-l trăiește pe mainstage-ul festivalului.

„Este incredibil! Am fost aici de la prima ediție, am fost impresionat, dar astăzi trăiesc această frumoasă nebunie alături de voi! Untold a crescut atât de mult. Vă iubesc, vă apreciez și vă mulțumesc pentru că îmi sunteți alături în această seară”, a declarat Guetta, vizibil emoționat.

Timp de 60 de minute, zecile de mii de fani de pe Cluj-Arena au fost într-un carusel de sound-uri, de la producții clasice (“Love Is Gone”, “I Got A Feeling”, “Titanium”) până la cele mai noi piese lansate cu proiectul FUTURE RAVE, “Something To Hold On To”, “Lost in The Rhythm””, “Permanence” sau “You Can’t Change Me” au generat euforie totală și au transmis dragostea francezului pentru muzică și pentru fanii Untold.

Artistul de origine americană FERG a fost unul dintre artiștii veniți pentru prima dată în România și care a ținut fanii pe Cluj Arena fără să țină cont de avertizările meteo. A plouat, iar fanii au dansat în ploaie.

„Este cel mai mare festival la care am ajuns până acum. România, ești incredibilă! UNTOLD, să continui să faci ceea ce știi să faci, am avut multe de învățat în această seară de la voi. Vă mulțumesc!”, a spus FERG, care a coborât în mijlocul fanilor pentru a le mulțumi personal că i-au fost alături.

Olly Alexander de la Years & Years a ajuns pentru prima dată pe la Untold și și-a salutat fanii în limba română: „Bună seara, Cluj! Vă iubesc și vă mulțumesc!” Cu o energie incredibilă, artistul din Marea Britanie și-a invitat fanii să cânte împreună succesele trupei Years & Years, “Take Shelter”, “King”, “Desire”, dar și piesele incluse în cel mai nou album “Night Call”.

Unul dintre DJ care a făcut parte din lineup-ul ultimei zile, Fedde Le Grand a venit la Untold împreună cu soția sa. Olandezul a făcut o mărturisire emoționantă: „De fiecare dată când vin la Untold, mă bucur de această conexiune unică. Acest lucru face ca festivalul să fie unul extraordinar”

Untold în patru zile de festival

Fiecare dintre cele patru zile ale festivalului au fost extraordinare pentru fanii care s-au bucurat de fiecare artist ajuns pe mainstage. A fost un Untold ca niciun altul de până acum.

Show-ul live al trupei Imagine Dragons, momentul cel mai așteptat al ediției de anul acesta a festivalului Untold, a fost dintr-o altă dimensiune. A fost o călătorie într-o lume în care singurul lucru care a contat a fost conexiunea dintre oameni, muzică și emoția.

În acea lume care s-a creat, toate barierele dintre artist și public au dispărut. Membrii trupei Imagine Dragons au dat totul pe scenă, iar vocea impresionantă a lui Dan Reynolds a adus emoție și autenticitate fiecărei piese interpretate. Zeci de mii de voci s-au alăturat trupei, iar momentul a fost cu adevărat magic.

A fost emoție în public, dar și pe scenă. Dan Reynolds, solistul trupei Imagine Dragons, a fost copleșit de energia fanilor Untold, în fața cărora s-a înclinat: “Vă iubim! Vă mulțumim pentru acest moment și pentru faptul că suntem împreună. Singurul lucru care contează e dragostea, voi ne-ați oferit-o!”

Show-ul-ul live al artistei din Statele Unite, Bebe Rexha, a fost una dintre premierele oferite de creatorii Untold fanilor festivalului. Nominalizată de trei ori la premiile Grammy, apreciată pentru vocea sa puternică și originalitatea în materie de muzică, Bebe Rexha le-a mulțumit fanilor pentru modul în care a fost primită pe Cluj-Arena. „Sunt atât de departe de casa mea, dar să fiu aici, acum, este o bucurie. Vă iubesc și sunt atât de fericită să fim împreună!”

„Fanii sunt atracția festivalului”

Ceremonia oficială de deschidere a festivalului Untold a oferit fanilor un show special al DJ-ului care ocupă locul 4 în Top 100 DJ Mag, Alok. ,,DJ-ii sunt ultima atracție a festivalului Untold, cea mai mare atracție sunt fanii”, a declarat brazilianul. Cu un set live plin de energie, Alok a dus distracția de festival la un alt nivel.

DJ-ul numărul 1 al lumii, Martin Garrix, a generat o euforie uriașă pe Cluj-Arena. Set-ul live al olandezului a fost energie pură de la prima până la ultima măsură. Cu versiuni remix realizate special pentru show-ul de la Cluj sau cu producții noi, Garrix le-a mulțumit fanilor din România.

Porțile universului Untold s-au închis pentru cel de-al optulea capitol al acestei experințe magice, dar călătoria continuă. Fanii Untold se pot înregistra pentru ediția 2024 a festivalului, accesând: https://untold.com/register.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite