Românii, pe primul loc în Europa de Sud-Est la consumul de sushi
0România ocupă primul loc în Europa de Sud-Est la cererea de sushi în ultimele 12 luni, țara noastră fiind una dintre cele mai dinamice piețe din regiune pentru acest tip de preparat.

Potrivit unui studiu realizat de o platformă de livrări la domiciliu, pentru al treilea an consecutiv, 14 februarie – Ziua Îndrăgostiților a fost ziua cu cele mai multe comenzi de sushi din România, cu aproximativ 60 de porții de sushi pe oră.
În 2025, această zi a depășit chiar și zilele de weekend, iar imediat după 14 februarie, românii au comandat porții semnificative de sushi și pe 8 martie (Ziua Femeii) – confirmând că sushi-ul este o opțiune preferată pentru ocazii speciale și momente de răsfăț.
Analiza arată că ora 19:00 este momentul de vârf al comenzilor de sushi în România, iar vineri, sâmbătă și duminică sunt zilele în care consumul se află în creștere. În medie, într-o zi de weekend se înregistrează o creștere de 21% față de o zi obișnuită din timpul săptămânii.
Orașele din România în care se comandă cel mai mult sushi
Conform datelor, București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Constanța sunt orașele din care se plasează cele mai multe comenzi pentru sushi. Bucureștiul nu doar că este pe primul loc la consum, dar are și cei mai „pasionați” fani. Astfel, cea mai mare comandă individuală de sushi din România a fost înregistrată în Capitală, având o valoare de peste 2.300 lei. Tot din București provine și cea mai mare comandă, de peste 400 de porții de sushi în doar 12 luni.
Printre toate tipurile de sushi, Maki rămâne preferatul românilor: 1 din 2 porții comandate a fost Maki, ceea ce îl face lider detașat în top. Următoarele tipuri preferate sunt: Nigiri, Inari, Sashimi și Uramaki. Când vine vorba despre combinațiile de ingrediente, românii sunt fideli clasicului. Somonul rămâne în frunte, urmat de crema de brânză și creveți, folosiți atât în rulouri, cât și în tempura.
La nivel global, cererea de sushi a crescut cu peste 20% anul acesta
Potrivit datelor Glovo, cererea de sushi a crescut cu 21% la nivel global în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anul precedent, iar România a avut un aport important în această creștere. Numărul utilizatorilor care au comandat sushi a crescut cu 17% la nivel mondial, confirmând tendința de globalizare a acestei delicatese japoneze.