România rămâne pe primul loc în UE la decesele cauzate de accidente rutiere
0România rămâne țara cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană, în ciuda unei ușoare scăderi a numărului de victime în 2024.

Potrivit datelor publicate marți de Comisia Europeană, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în UE anul trecut, cu 600 mai puține față de 2023, ceea ce reprezintă o scădere de 3%, informează Agerpres.
Cele mai sigure țări din punct de vedere al siguranței rutiere au fost Suedia, Malta și Danemarca, cu rate de mortalitate sub 25 de decese la un milion de locuitori. La polul opus, România și Bulgaria continuă să aibă cele mai ridicate rate ale mortalității – 77, respectiv 74 de decese la un milion de locuitori, aproape dublu față de media UE, care este de 44.
Totuși, România a înregistrat progrese semnificative, reușind o scădere de 4% a deceselor în 2024 comparativ cu 2023 și o reducere de 21% față de 2019. Țări precum Lituania, Polonia, Slovenia și Estonia au avut scăderi și mai mari, de peste 30%.
Oficialii europeni avertizează că, deși tendința este descrescătoare, ritmul rămâne prea lent pentru a atinge obiectivul UE de reducere la jumătate a numărului deceselor până în 2030.
Trebuie să accelerăm eforturile de îmbunătățire a siguranței rutiere
„Deși reducerea cu 3% a numărului de accidente rutiere mortale este un pas în direcția cea bună, aceasta nu este suficientă. Prea multe vieți sunt încă pierdute pe drumurile noastre în fiecare an. Trebuie să accelerăm eforturile de îmbunătățire a siguranței rutiere, în special pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor și în zonele cu risc ridicat, cum ar fi drumurile rurale”, a declarat Apostolos Tzitzikostas, comisar european pentru transport sustenabil.
Conform datelor, drumurile rurale rămân cele mai periculoase, fiind responsabile pentru 52% dintre decese. Cea mai mare parte a victimelor sunt șoferi și pasageri, urmați de motocicliști (20%), pietoni (18%) și bicicliști (10%).
Pentru a combate această problemă, Comisia Europeană a introdus un set de măsuri, inclusiv actualizarea regulilor pentru permisele de conducere și o legislație mai strictă privind inspecțiile tehnice auto. În plus, se lucrează la îmbunătățirea aplicării normelor rutiere la nivel transfrontalier.
UE și-a propus ca, până în 2050, să atingă „Viziunea zero” – eliminarea totală a deceselor cauzate de accidente rutiere.