Reacția unui american care a luat prânzul într-un restaurant din România. „Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un american care vrea să realizeze un documentar despre Europa de Est vizitează România, după ce a trecut pe rând prin mai multe țări din regiune. România i-a produs cea mai puternică impresie dintr-un motiv aparte.

Restaurantele din România i-au produs o impresie bună lui Claudiu. FOTO Unsplash
Restaurantele din România i-au produs o impresie bună lui Claudiu. FOTO Unsplash

Claudiu, un american a cărei mamă a emigrat din România în anii 70, în timpul regimului comunist, vizitează Europa de Est împreună cu partenera sa, cu scopul de a face un documentar și a le prezenta rudelor și lumii întregi schimbările prin care a trecut regiunea în ultimii 50 de ani. Cu mama româncă și tatăl cu origini bulgare, el a văzut deja țările de care se simte cel mai legat sufletește, România și Bulgaria.

România mi se pare mai elegantă, deși și aici am găsit sărăcie, dar poate nu chiar ca în Bulgaria. Am văzut în schimb trei orașe românești, Bucureștiul, Brașovul și Clujul, care au zone întinse care chiar sunt foarte frumoase și elegante, mult peste ce am putut vedea în Bulgaria”, a spus el.

Ce l-a surprins foarte mult în România au fost prețurile din supermarketuri, dar mai ales cele din unele restaurante. Asta cu atât mai mult cu cât știa că salariile sunt foarte mici, iar românii sunt chiar mai săraci decât bulgarii, conform Eurostat.

Supermaketurile românești sunt cred că cele mai scumpe din Europa de Est. Prețuri mari, nejustificate, mă mir că oamenii pot să trăiască din asemenea salarii mici. Iar lucrurile pare că nu s-au schimbat prea mult față de anii comunismului, mai ales că dacă mergi la țară sau într-un oraș mic vezi multă sărăcie. În orașele mari în care spuneam că am fost, lucrurile stau puțin altfel, lumea pare că are mai mulți bani, sunt restaurante scumpe, luxoase”, adaugă el.

Șocul prețurilor în cel mai scump restaurant din România

Cel mai tare l-au surprins restaurantele din Cluj și București. În Cluj a fost în cel mai scump restaurant din România, care a devenit foarte cunoscut după ce patronul a inclus în meniu cel mai scump burger din lume, vândut cu 6.200 de euro, dar și alte mâncăruri scumpe și sofisticate, unele chiar poleite cu aur, care costă fiecare sute și chiar mii de euro.

„Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva! Sunt prețuri pe care nu le-am văzut nicăieri în lume, iar eu chiar am umblat în țări scumpe, inclusiv în Singapore și Japonia. Și nu dorm la două stele și nici nu mănânc pe bancă în parc, ci mi-am permis peste tot restaurante bune. Mâncarea la restaurantul din Cluj a fost foarte bună, da, nimic de zis, dar am lăsat cred că echivalentul a vreo 2.500 de dolari. Și da, am mâncat, m-am îndopat, am și băut bine, dar parcă totuși a fost mult prea mult. Apoi, m-am gândit că în România sunt milioane de oameni care trăiesc cu salariul minim de 400 de euro și mi-a fost rușine, m-am simțit ca un individ parvenit care aruncă cu banii când alții flămânzesc”, a mărturisit el.

Prețuri ceva mai rezonabile a întâlnit în reaturantele din centrul Bucureștiului, dar totuși i s-au părut prea mari față de puterea de cumpărare a românilor. „Să fim serioși, astea nu sunt prețuri pentru o țară din Estul Europei, că e ea Bulgaria, România sau chiar Polonia ori Cehia și Ungaria. Sunt mai mari decât în Praga sau Budapesta, cu mult mai mari. Ok, înțeleg că în București și Cluj sunt cei mai bine plătiți români, dar chiar și așa, chiar și pentru un salariu de o mie și ceva de euro, eu zic că e prea mult. Când spun prea mult înseamnă prea mult, dar ce mă surprinde e că și restaurantele din centrul Bucureștiului, la fel ca și cele din Cluj sunt pline”, a încheiat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite