Președintele Colegiului Medicilor: Există două Românii, una cu prea mulți medici, alta fără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că există două Românii, una în care există prea mulți medici și una în care nu sunt deloc.

Daniel Coriu / Foto: Arhivă / Mediafax
Daniel Coriu / Foto: Arhivă / Mediafax

Acesta a declarat la Prima News că există trei județe cu mai puțin de 300 e medici și zece județe cu sub 500 de medici.

„În România sunt 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% dintre aceşti medici sunt concentraţi în zonele universitare, adică Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi. 36 de judeţe împart 27.000 de medici. Avem trei judeţe cu sub 300 de medici şi zece judeţe cu sub 500 de medici. Cam ăsta este tabloul general în ţară. Avem două Românii. O Românie în care avem un exces de medici şi a doua Românie fără medici”, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit News.ro.

Medicul a precizat că în aceste zone sunt suficienți medici, dar în rest, nu și a subliniat că acest lucru este o mare problemă.

De asemenea, Daniel Coriu a precizat că România formează anual 4.000 de medici rezidenți, dar doar 1.000 dintre aceștia rămân în țară.

„În România sunt în jur de 3.800 de absolvenţi ai universităţilor de medicină, formăm în jur de 4.000 de medici rezidenţi pe an. Din nefericire, marea majoritate aleg să plece. Rămân în ţară în jur de o mie, o mie şi ceva. Va trebui să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate încearcă să rezolve anumite probleme, dar nu într-o manieră în care ar trebui să o facă. Aceste politici de sănătate trebuie să fie făcute cu cei care cunosc cu adevărat problemele. Noi, Colegiul Medicilor din România, am reuşit să avem echipe de profesionişti, care ştim ce se întâmplă, ştim exact nevoile. Din păcate, dialogul cu Casa Naţională nu este întotdeauna cel mai potrivit. În birourile Casei Naţionale lucrurile stau altfel decât în realitate”, a mai afirmat preşedintele Colegiului Medicilor.

Medicina de familie este neatractivă, mai spune medicul, care susține că, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are grijă să o menţină aşa.

„Medicina de familie este total neatractivă şi Casa Naţională are grijă să o menţină neatractivă. De ce? Pentru că este o birocratizare excesivă, medicul de familie este transformat într-un funcţionar public şi o finanţare deficitară. Casa poate să schimbe, e adevărat, dar din păcate la acest moment nu văd o intenţie certă. Sigur, a crescut finanţarea, ştiu argumentele lor, dar au doar percepţii. Am cerut nişte studii pilot, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, a mai spus Daniel Coriu.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite