Spital cu certificare de top ISO 9001, măcinat de scandaluri și acuzații de malpraxis, la Cugir

0
Publicat:

Spitalul Orășenesc Cugir (Alba) a anunțat că a fost certificat cu cel mai cunoscut standard de calitate pe plan mondial. Certificarea vine, însă, într-o perioadă în care unitatea se confruntă cu scandaluri și acuzații de malpraxis.

Unitatea medicală a fost certificată su standardul ISO 9001 FOTO Facebook/ Spitalul Cugir
Unitatea medicală a fost certificată su standardul ISO 9001 FOTO Facebook/ Spitalul Cugir

Cazurile demonstrează că în ciuda investițiilor făcute în aparatură medicală performantă, spitalul românesc are mari probleme cu resursa umană și cu desfășurarea actului medical. 

ISO 9001, victoria umbrită de conflicte și greșeli

Întregul proces de certificare ISO 9001 de la Cugir s-a desfășurat pe parcursul a 3 ani și a însemnat, printre altele, „orientarea către pacient a tuturor acțiunilor ce privesc serviciile oferite”. „Obținerea certificării demonstrează ca activitățile instituției respectă cerințele impuse de standard, astfel încât clientul/pacientul să acorde încredere serviciilor oferite având în vedere că acestea respectă standarde internaționale de calitate”, au transmis reprezentanții unității medicale din Cugir (Alba). 

Însă climatul din Spitalul Orășenesc Cugir este departe de a fi ideal. Aici este notoriu conflictul între doi medici, urologul Eugen Brîndaș și ortopedul Sumant Ramchurn, ce se derulează de mai bine de un an de zile. Doctorii au pornit de la o neînțelegere personală și au ajuns la acuze profesionale, cu violențe verbale, care au creat un mediu dăunător atmosferei dintr-un spital. Urologul îl acuză pe ortoped că nu își exercită profesia de medic, iar acesta spune că el este doar o victimă a colegului său. 

Într-un final, comisia de disciplină a hotărât că urologul Brîndaș a greșit înjurându-l pe ortopedul Sumant și a fost pedepsit cu scăderea a 10% din salariu pentru o lună. Situația s-a mai calmat ulterior, dar cei doi medici nu colaborează, în continuare. 

„A fost o situație conflictuală, personală, dintre cei doi medici care a dus la deteriorarea relațiilor profesionale în cadrul instituției. Încă de la începutul conflictului personal dintre ei, am avut în repetate rânduri discuții cu aceștia în încercarea ameliorării situației. Hotărârea comisiei de disciplină a nemulțumit una dintre părți, fapt care a dus la exteriorizarea publică a conflictului”, a declarat managerul unității medicale, Florin Arion.

Două dosare penale și sesizări la Colegiul Medicilor

Pe de altă parte, două dosare penale pentru malpraxis sunt deschise de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în urma cazurilor petrecute la Spitalul Orășenesc din Cugir. De asemenea, conducerea unității a sesizat Colegiul Medicilor.

Este vorba despre cazul unei tinere aflate în comă din luna decembrie 2022, după o anestezie efectuată în unitatea medicală. Starea tinerei s-a înrăutățit brusc, nu a răspuns procedurilor și a intrat într-un stop respirator. Pacienta a fost transferată la ATI Alba Iulia, unde este și în prezent. Un dosar penal in rem a fost deschis pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

Al doilea caz este cel al unei alte tinere care a suferit în 2019 trei operații, din care abia a scăpat cu viață. Medicul ginecolog Mahmoud Ismail Mostafa are calitatea de suspect în dosarul penal deschis de procurori. Pacienta a declarat că cea de-a patra operație, pe care a avut-o la spitalul din Alba Iulia, unde a ajuns cu peritonită generalizată i-a salvat viața.

„În ambele cazuri a fost sesizat Consiliul de Etică al spitalului. Acesta a sesizat Colegiul Medicilor pentru a se stabili dacă fac obiectul unor fapte de malpraxis. Spitalul Orășenesc Cugir va lua toate măsurile necesare pentru aplicarea hotărârii Colegiului Medicilor”, a precizat Florin Arion, managerul spitalului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite