Grevă japoneză la INS

0
Publicat:

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB) organizează în data de 26 aprilie 2023 grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă. Organizația menționează că pe 11 mai vor fi pichetate și sediile Parlamentului şi INS.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

„Ca urmare a situaţiei salariale discriminatorii la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) de o lungă perioadă de timp, trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest, solicită de urgenţă: aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema 'Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică'; stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică; uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică", se arată într-un comunicat.

Greva japoneză se va desfăşura simultan în Institutul Naţional de Statistică Bucureşti şi în alte 26 de direcţii teritoriale de statistică: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.

Potrivit comunicatului, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti notifică Guvernul României că va declanşa procedurile de întrerupere a activităţii, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale.

De asemenea, salariaţii, reprezentaţi de sindicat, solicită asumarea de către conducerea INS a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani.

„Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, iar măsurarea rezultatelor implementării acestora la nivel macroeconomic nu se poate face fără să se utilizeze ansamblul de indicatori produşi de statistica oficială şi toate acestea pot fi realizate doar cu ajutorul celei mai importante resurse a instituţiei şi anume resursa umană. Ar fi regretabil să se ajungă la încetarea activităţii ca urmare a ignorării continue de către factorii decidenţi a numeroaselor solicitări ale salariaţilor INS, fapt ce ar duce la încetarea furnizării de date atât pe plan intern cât şi extern (Eurostat). Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a căutat şi va căuta întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS", se mai menţionează în comunicat.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite