Examenele elevilor, în pericol. Lider sindical: „Avem 10.000 de oameni ce vor fi puși să aleagă între pensie și salariu”

0
Publicat:

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea lovi grav un domeniu aflat și așa în suferință, sindicaliștii din Educație avertizând că aproximativ 15.000 angajați cumulează, la această dată, pensia cu salariul. Se anunță greva generală.

sala examen bac jpg

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a apreciat, într-o intervenție în direct la Digi 24, că aproximativ 15.000 angajați din Educație ar putea fi afectați de măsura pe care Guvernul ar pregăti-o, respectiv cea de a interzice cumularea pensiei cu salariul în sistemul de stat.

„Putem discuta de vreo 15.000 colegi în situația asta, personal didactic auxiliar, nedidactic și didactic de predare. Cu concentrare mai mare pe personal didactic de predare și mai ales pe partea de științe exacte - fizică, chimie, biologie și nu numai”, a spus Nistor.

Chiar și dacă profesorii vor fi excluși de la adoptarea măsurilor care interzic cumulul de pensie cu salariul, tot vor rămâne de acoperit aproximativ 10.000 posturi, a apreciat Nistor, pentru că, cel mai probabil, oamenii vor păstra pensia și vor continua să lucreze în sistemul privat.

„Vor lucra în privat, adică își vor vedea frumos de treaba lor”

„Avem vreo 10.000 de oameni care vor fi puși să aleagă între pensie și salariu. Și de fapt oamenii aceștia vor ieși din sistem. Și vor lucra în privat, adică își vor vedea frumos de treaba lor. V-am spus, este foarte greu în momentul de față să angajezi o îngrijitoare într-o unitate de învățământ. Bate vântul prin unitățile noastre. Nu poți angaja așa ceva, pentru că este mai ușor să lucrezi în particular decât să vii să lucrezi într-o școală. Asta este realitatea, este o adevărărată nenorocire să găsești un contabil în momentul de față care să vrea să lucreze în sistemul de învățământ. Cu mare greutate reușești să-i mai atragi, mai ales în condițiile în care lucrează ei, sub presiune, în fiecare lună”, a adăugat Nistor.

Deși graficul protestelor prevede până la sfîrșitul lunii aprilie, cu continuare și la începutul lunii mai, pichetări și marșuri de protest, foarte probabil se va ajunge la greva generală, a lăsat liderul Federației „Spiru Haret” să se înțeleagă, apreciind că discuțiile purtate până acum s-au dovedit zadarnice.

„M-am săturat de discuții, a ajuns. După ultima pichetare, cei doi președinți de partide, PNL și PSD, s-au angajat că vor pune în aplicare Legea 153 în totalitate. E vorba de personalulul nedicatic și, bineânțeles, debutanții din sistem. Urma să dea un răspns în câteva zile. N-a mai venit niciun răspuns, ne trezim acum cu proiectul de ordonanță (n. red. - privind reducerea cheltuielilor bugetare). În aceste condiții, urmează pichetare în 25 și 25 aprilie, în 10 mai va fi un mare marș de protest în București și din 22 mai, cu acceptul colegilor noștri, vom declanșa greva generală. Nu se mai poate merge pe aceeași situație. Nu poți sacrifica la nesfârșit exact pe cei care au venituri mici, exact pe cei de care ai atâta nevoie, că o societate fără educație, îmi pare rău, dar, nu se poate dezvolta”, a mai spus Nistor.

Confruntat cu realitatea conform căreia o grevă generală ar putea pune în pericol aproapiatele examene și i-ar afecta pe elevi, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, Nistor a răspuns: „Să știți că întotdeauna ne-am gândit nu numai la interesul nostru, ca și categorie socio-profesională, ci și la interesul elevilor. Dar trebuie să se înțeleagă că la un moment dat nu se mai poate continua așa. Atâta vreme cât în toate statele europene se înțelege importanța Educației... În Franța, de exemplu, sunt angajamente ferme de creștere a salariilor, și vorbim de ce salarii. La noi în România sunt comparanbile prețurile cu cele din Franța, dar salariile sunt la nivelul nostru. Nu avem pretenția salariilor din Franța, dar nici bătaie de joc la adresa celor care lucrează în sistem de la noi din țară nu mai poate fi tolerată. Nu există niciun fel de perspectivă, nu mai există niciun fel de așteptare din partea colegilor noștri că acești guvernanți vor putea lua niște decizii corecte”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite