Expert în securitate: „Atacul terorist de la Moscova nu va influența situația din Ucraina. Rusia nu are nevoie de justificări”

0
Publicat:

Expertul în securitate Marius Ghincea crede că atacul terorist de la Moscova nu va fi folosit de Kremlin pentru a justifica noi atrocități în Ucraina, deoarece ultimii doi ani au demonstrat că Rusia nu are nevoie de vreo justificare pentru a folosi orice tip de atacuri și de arme dorește.

Atacul de la Moscova a scos la iveală vulnerabilitățile regimului de la Kremlin. FOTO: Profimedia
Atacul de la Moscova a scos la iveală vulnerabilitățile regimului de la Kremlin. FOTO: Profimedia

Politologul Marius Ghincea, expert în securitate, lector la Syracuse University, din SUA, şi cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa, a analizat pentru „Adevărul” în ce măsură atacul terorist de la Moscova influențează războiul din Ucraina.

„Nu mă aștept să existe niciun impact semnificativ asupra situației din Ucraina ca urmare a evenimentelor din Moscova. Atacul terorist din Moscova nu are legătură cu conflictul din Ucraina, așa cum presa occidentală deja a arătat, în ciuda a ceea ce spune guvernul de la Moscova”, a răspuns Ghincea.

„Este puțin probabil ca guvernul ucrainean să fi avut ceva de-a face cu acest atentat”

Cercetătorul este de părere că Federația Rusă vede confruntarea cu autoritățile de la Kiev drept prioritară. „De aceea încearcă să atribuie vinovăția atacului terorist din Moscova liderilor ucraineni și statului ucrainean. Este puțin probabil ca guvernul ucrainean să fi avut ceva de-a face cu acest atentat”, a detaliat el. 

Această reacție a Kremlinului, de a arunca vina pe Ucraina, arată prioritățile regimului atunci când vine vorba de a alege între conflictul cu Ucraina și lupta împotriva terorismului.
„Guvernul de la Moscova se concentrează pe războiul convențional din Ucraina și mai puțin pe aspectele legate de combaterea terorismului”, concluzionează expertul.

Ghincea nu crede că Rusia va lua măsuri mai dure în Ucraina ca urmare a acestui atac, deoarece Kremlinul a dovedit, în cei doi ani de război, că nu are nevoie de justificări pentru a folosi orice tip de măsură intenționează să aplice.

Nu ar avea cum să influențeze situația conflictului din Ucraina, pentru că războiul este într-un moment de uzură și nu are cum un atac terorist din Moscova să afecteze dinamica de pe front. Nu există nicio legătură cauzală care poate fi făcută. În plus, dacă Rusia va dori să folosească o anumită armă sau să crească intensitatea atacurilor împotriva infrastructurii civile din Ucraina, o va face fără să aibă nevoie să justificare. Cum n-au avut nevoie de justificare în ultimii doi ani, nu vor avea nici acum”, explică expertul. 

De ce acum?

Ghincea susține că nu există până acum informații care să explice alegerea acestui moment de către ISIS pentru a organiza un atentat terorist: „Putem presupune că a fost doar o coincidență și că Statul Islamic a considerat că acum exista o oportunitate pentru a realiza acest atentat”.

Politologul susține că există însă informații conform cărora Federația Rusă are probleme cu terorismul islamic în Caucazul de Sud precum și în sudul Siberiei. În plus, Federația Rusă a fost implicată în diverse conflicte împotriva mișcărilor islamiste atât în Asia Centrală, în fostele state sovietice, cât și în Orientul Mijlociu și Africa.

Federația Rusă este implicată în războiul civil din Siria, unde susține regimul lui Bashar al Assad împotriva unor mișcări islamice fundamentaliste printre care și cele afiliate cu ISIS. Totodată, știm că Rusia susține o varietate de regimuri militare din vestul Africii care luptă împotriva unor mișcări islamice fundamentaliste, care s-ar putea sau cel mai probabil au legătură cu grupările care acționează și în sudul Federației Ruse, în zona Asiei Centrale și în Caucazul de Sud”, a detaliat analistul.

Pe de altă parte, cercetătorul susține că în ciuda declarațiilor lui Putin, organele de ordine din Federația Rus, de fapt, iau în serios avertismentele venite din SUA cu privire la amenințări teroriste. „Vladimir Putin nu-și permite să fie de acord, public, cu faptul că primește ajutor de la americani, pentru că asta l-ar pune pe el într-o poziție de slăbiciune”, explică el.

Cum va fi folosit politic atentatul

Ghincea susține că sunt două direcții de acțiune potențiale pe care le are Kremlinul în ceea ce privește folosirea atentatului terorist în politica internă:

Pe de o parte, cred că se vor folosi de acest atentat terorist pentru a crește solidaritatea populației cu regimul, învinuind Ucraina și folosindu-se de mass-media de stat pentru a obține sprijinul popular pentru guvern într-un moment de criză și de insecuritate, astfel încât să elimine posibilitatea oricăror revolte sau proteste de stradă împotriva regimului, mai ales în contextul realegerii lui Vladimir Putin”.

Pe de altă parte, spune politologul, autoritățile vor folosi atacul terorist cel mai probabil și pentru a lua noi măsuri de limitare a libertăților politice și individuale în sensul creșterii controlului statului asupra libertăților individuale.

Întrebat dacă are acest incident potențialul de a-i știrbi lui Putin imaginea de lider cu o mână forte care le-a promis rușilor siguranță la ei în țară, Ghincea a explicat că acest lucru va depinde de modalitatea în care vor fi interpretate evenimentele în mediul public și de cine le interpretează.

„În Federația Rusă, Vladimir Putin se bucură de controlul aproape absolut asupra mass-mediei. Există foarte puține organizații de media care să fie independente de guvern și, în consecință, Kremlinul controlează întregul spațiu informațional mediatic din Federația Rusă, iar interpretarea evenimentelor este făcută în așa fel încât să fie convenabilă Kremlinului”, susține expertul în securitate.

El concluzionează că nu se așteaptă la efecte nefavorabile în politica internă pentru Vladimir Putin, din moment ce el controlează narațiunile publice care interpretează evenimentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite