EMA: Vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca ar trebui evitată la persoanele de peste 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EMA sugerează interzicerea vaccinării persoanelor de peste 60 de ani cu serul AstraZeneca. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EMA sugerează interzicerea vaccinării persoanelor de peste 60 de ani cu serul AstraZeneca. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că ar trebui evitată vaccinarea anti-COVID-19 a persoanelor de peste 60 de ani cu serul AstraZeneca. Anunţul a fost făcut pe fondul temerilor legate de apariţia trombozei şi în condiţiile în care tot mai multe vaccinuri devin disponibile împotriva virusului.

În acelaşi timp  EMA consideră serul de la AstraZeneca sigur pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au stopat administrarea vaccinului pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 şi 65 de ani, limitând utilizarea sa la populaţia mai în vârstă, din cauza apariţiei unor cazuri rare, însă grave, de cheaguri de sânge, în special la populaţia mai tânără.

„În contextul unei pandemii, poziţia noastră a fost şi este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă", a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul pentru vaccinuri din EMA, pentru ziarul italian La Stampa, scrie Hotnews.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 scade şi, ţinând cont că populaţia mai tânără este mai puţin expusă la riscurile legate de boală, Cavaleri a spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor Moderna şi Pfizer.

Întrebat dacă autorităţile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: „Da, multe ţări, precum Franţa şi Germania, se gândesc la asta în condiţiile unei mai mari disponibilităţi a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger".

Guvernul italian a spus că va limita folosirea vaccinului AstraZeneca la persoanele vârstnice, după ce un adolescent a murit din cauza unor cheaguri de sînge după ce s-a vaccinat cu acest ser.

Italia a oprit din martie vaccinarea şi trasnportul serului din cauza îngrijorărilor legate de apariţia unor cazuri rare de tromboze.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite