Discursul țarului Putin, tradus de specialiștii în dezinformare: „Așteptați-vă la mobilizare și la mai mult război“

0
0
Publicat:

Ecosistemul rusesc de manipulare încearcă să promoveze un cult pentru Putin, reprezentându-l ca fiindun lider infailibil, confirmat chiar de Dumnezeu, arată portalul Comisiei Europene specializat în combaterea dezinformării. Iată cum au fost traduse discursurile „țarului” de la ultimele ceremonii.

Vladimir Putin la ceremonia oficială de învestire. FOTO: EPA EFE
Vladimir Putin la ceremonia oficială de învestire. FOTO: EPA EFE

Portalul Comisiei Europene specializat în combaterea dezinformării - EU vs Disinfo - analizează ceremoniile și discursurile lui Vladimir Putin ocazionate de Ziua Victoriei (asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, celebrată la 9 mai) și depunerea oficială a jurământului. 

„În timp ce Putin se angajează în al cincilea mandat de președinte, facilitat de alegeri frauduloase și de manipularea constituției, ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin construiește cu atenție o poveste. Pe lângă putere, marea minciună pe care o creează manipulatorii de la Kremlin este despre invincibilitate, confirmare divină și destin istoric”, se arată în analiza EU vs Disinfo.

Discursul inaugural al lui Putin care a marcat începutul celui de-al cincilea mandat al regimului său a fost, deloc surprinzător, o colecție de manipulări și minciuni, arată sursa citată.

Al cincilea mandat a fost posibil doar datorită a ceea ce publicația Meduza a numit „cele mai frauduloase alegeri din istoria Rusiei moderne” și a unui amendament anterior la constituția Rusiei introdus în urma unui vot considerat fraudat.

În discursul său, Putin a vehiculat aceleași „teorii obosite de dezinformare”, în care a încercat să înfățișeze Rusia ca un actor pe scena mondială orientat către dialog și stabilitate internațională. „Acesta este un alt exemplu bun al strategiei de dezinformare rusă, care uită în mod convenabil să menționeze că Kremlinul vrea doar să solidifice orice câștiguri teritoriale pe care le-au făcut până acum ca parte a agendei lor imperiale”, susțin experții europeni.

Promisiunile vagi de dialog urmăresc să manipuleze publicul pregătit să fie receptiv la temerile de escaladare și de război extins - se mai arată în analiză.

„Amenințările goale și discuțiile înșelătoare despre pace și dialog urmăresc să ne îndepărteze atenția de la cea mai importantă sarcină la îndemâna Occidentului - sprijinirea Ucrainei în efortul său de autoapărare și recâștigarea controlului deplin asupra teritoriului său suveran”, arată Eu vs Disinfo.

„Putin, un lider infailibil, confirmat de însuși Dumnezeu”

Ziua de 9 mai marchează o nouă etapă anuală a militarismului rus dezvăluit în Piața Roșie. Comemorând inițial rolul de învingător al URSS în Al Doilea Război Mondial și contribuind la mitul toxic „Marele Război Patriotic”, paradele s-au transformat în platforme pentru justificarea agresiunii Rusiei în Ucraina.

Marșurile „Regimentului Nemuritor”, destinate familiilor pentru a onora veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial prin afișarea fotografiilor celor dragi, au fost anulate în marile orașe rusești, oficial din „motive de securitate nespecificate”.

„Motivul real ar putea fi reticența Kremlinului de a evidenția numărul mare de victime recente ale Rusiei în Ucraina, estimate de unele surse a fi de până la 500.000, inclusiv 150.000 de morți. Motivul probabil pentru această lipsă de transparență este teama de posibile reacții interne”, speculează specialiștii europeni.

Sărbătorile de 9 mai de la Moscova ne oferă o fereastră către o societate rusă militarizată îndoctrinată în loialitate oarbă față de Putin

Ecosistemul rusesc de dezinformare încearcă să cultive un cult pentru Putin, reprezentându-l ca un lider infailibil, al cărui rol este confirmat de însuși Dumnezeul Atotputernic. În realitate, anii regimului lui Putin nu au adus rușilor obișnuiți decât o opresiune sporită, pierderea celor dragi sau rănirea acestora și, în loc de măreție și mândrie națională, izolarea unui paria internațional. Vladimir <cel Mare> apare din ce în ce mai mult ca un simplu om aflat într-o căutare distructivă a unui piedestal”, concluzionează analiza citată.

Discursul lui Putin tradus de specialiști 

Spectacolul din 7 mai 2024, al confirmării oficiale a lui Putin drept președinte al Rusiei, a fost un pas suplimentar în construirea cultului personalității.

Urmând tradiția, specialiștii de la EU vs Dinsifo descifrează cuvintele lui Putin pentru audiența occidentală.

Ce a spus: „Interesele oamenilor vor fi preocuparea mea principală.“

Ce înseamnă cu adevărat: Principala mea preocupare este să rămân la putere.

Ce a spus: „Noi înșine, și doar noi, vom determina soarta Rusiei.“

Ce înseamnă cu adevărat: Am distrus relațiile internaționale ale Rusiei.

Ce a spus: „Cetăţenii au confirmat că ţara este pe drumul cel bun la alegeri.“

Ce înseamnă cu adevărat: Alegeri? Sigur, atâta timp cât timp eu voi câștiga.

Ce a spus: „Vom trece prin această perioadă dificilă cu demnitate și vom ieși mai puternici.“ 

Ce înseamnă cu adevărat: Nu avem timp să ne plângem. Muncește și taci!

Ce a spus: Nu respingem dialogul cu statele occidentale.“

Ce înseamnă cu adevărat: Vreau ca toată lumea să-mi recunoască dreptul de a cuceri teritoriul altor țări. 

Ce a spus: Occidentul decide dacă își continuă politica de agresiune sau caută cooperare și pace.“

Ce înseamnă cu adevărat: Da, încep războaie. Rusia bombardează și distruge, acesta este dreptul meu. 

Ce a spus: Suntem deschiși la discuții, inclusiv asupra securității și stabilității strategice.“ 

Ce înseamnă cu adevărat: Vreau să domin Europa și țările vecine.

Ce a spus: În această lume complexă, trebuie să ne străduim să fim autosuficienți și să deschidem noi orizonturi.“

Ce înseamnă cu adevărat: Am condus Rusia pe deplin în brațele Chinei. 

Ce a spus: Cei care și-au dovedit loialitatea față de patrie vor obține poziții de conducere în guvern sau în afaceri.“

Ce înseamnă cu adevărat: Numai loialitatea oarbă contează sub conducerea mea. 

Ce a spus: „Trebuie să aducem noi generații care să întărească puterea Rusiei.“

Ce înseamnă cu adevărat: Propaganda de stat în școli trebuie să fie accelerată. 

Ce a spus: Împreună vom depăși toate obstacolele.“

Ce înseamnă cu adevărat: Așteptați-vă la mobilizare și la mai mult război.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite