Rusia folosește amenințarea nucleară împotriva populației. Ce spune o analiză a portalului EU vs Disinfo

0
Publicat:

Amenințarea nucleară a Rusiei în războiul din Ucraina face parte dintr-o campanie de dezinformare și intimidare îndreptată mai ales împotriva populației, se arată într-o analiză a portalului EU vs Disinfo.

Ilustrație folosită pentru a ilustra analiza de pe site-ul EU vs Disinfo. FOTO: EU vs Disinfo
Ilustrație folosită pentru a ilustra analiza de pe site-ul EU vs Disinfo. FOTO: EU vs Disinfo

Portalul european EU vs Disinfo analizează modul în care propaganda rusă folosește centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) și amenințarea folosirii armelor nucleare în campania de dezinformare privitoare la războiul din Ucraina.

„Procedând astfel, ei ignoră riscurile de escaladare sau simpla eroare umană pe care dezinformarea lor le-ar putea facilita”, arată analiștii site-ului.

Nu este prima dată când mașina de manipulare și dezinformare a Kremlinului folosește o teamă profundă și foarte rezonabilă cu privire la amenințarea nucleară pentru a-și promova obiectivele politice și militare în Ucraina. Campania de dezinformare funcționează după tactica tradițională: „Aruncați cât mai multe acuzații posibile și vedeți ce prinde”. Astfel, acuzațiile sunt diverse: Ucraina se pregătește să comită provocări și atacuri teroriste sau Ucraina bombardează centrala de la Zaporizhzhia pentru a declanșa o misiune internațională de menținere a păcii; SUA au laboratoare secrete în centrală; Occidentul pregătește o provocare cu arme chimice și nucleare și faptul că Occidentul este responsabil pentru că Ucraina bombardează ZNPP sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple de dezinformare pro-Kremlin. Tactica este familiară”.

Dincolo de dezinformarea din talk-show-urile rusești, ziarele tipărite și online și rețelele sociale, Kremlinul a promovat spectrul pericolului nuclear la cel mai înalt nivel internațional. Conform Eu vs Disinfo, Rusia și-a folosit diplomații de la Consiliul de Securitate al ONU pentru a acuza în mod fals Ucraina sau pentru a da vina pe SUA pentru blocarea trimiterii unei misiuni de constatare a realității din teren de la centrala Zaporizhzhia de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Campanie îndreptată împotriva populației

Conform doctrinei oficiale a Rusiei, armele nucleare garantează în primul rând suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Principiile de descurajare publicate în 2020 reflectă această poziție. În consecință, Moscova și-ar folosi forțele nucleare în cazul unui atac nuclear asupra Rusiei și/sau dacă existența statului ar fi amenințată de o agresiune convențională.

Anunțurile lui Putin în timpul războiului împotriva Ucrainei sugerează însă că, pentru conducerea Rusiei, funcția arsenalului său nuclear depășește rolul defensiv.

„Armele nucleare sunt un instrument de intimidare și de management al escaladării”, se arată într-un studiu realizat de Institutul German pentru Afaceri Externe și Securitate, citat de Eu vs Disinfo.

Studiul citat arată că Putin și instituțiile media de propagandă și-au îndreptat întotdeauna amenințările nucleare nu spre Ucraina, ci către Occident. În plus, natura lor publică sugerează, de asemenea, că amenințările sunt adresate populațiilor ruse și occidentale. În ceea ce privește propriii cetățeni, Kremlinul trebuie să susțină narațiunea conform căreia Occidentul este ostil Rusiei și, prin aceasta, justifică costul ridicat al sancțiunilor.

Riscul unui atac nuclear

„În ceea ce privește cetățenii occidentali, pe de altă parte, Moscova încearcă probabil să-i intimideze cu speranța că vor exercita presiuni asupra propriilor guverne pentru a respinge măsuri dure împotriva Rusiei. Kremlinul a avut un oarecare succes în acest sens, mai ales dacă luăm în considerare discuțiile aprinse din mass-media occidentală despre răspunsurile adecvate la război, îngrijorarea palpabilă a publicului cu privire la un potențial atac nuclear și valul de măsuri pregătitoare luate de unii, inclusiv distribuire de tablete de iod”, arată lucrarea citată.

În lucrarea Institutul German pentru Afaceri Externe și Securitate se concluzionează: „Mulți experți consideră că reținerea NATO de e intrveni direct în război este o consecință a descurajării nucleare ruse eficiente. Pe de altă parte, Occidentul poate furniza arme Ucrainei pe scară largă și poate provoca pagube imense economiei ruse, fără a se îngrijora în mod justificat că Moscova ar putea răspunde cu arme nucleare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite