Deserturi cu cireşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagini realizate  în colaborare cu  Click! Poftă bună!
Pagini realizate în colaborare cu Click! Poftă bună!

Gospodina iscusită are oaspeţi însemnaţi: socrii vin într-o clipită şi sunt tare complicaţi. El, donjuan zaharisit, cu chelie şi burtică, ea, un şef cocoloşit, deseori e o urzică.

O cireaşă dintr-o tartă îl îmbie pe bunic să-şi arate vechea artă cu nepotul său cel mic. Şi cireşele se-adună în discursu-nflăcărat, cu poveţe de bătrână vulpe care s-a „lăsat“: „Să le pui «cercei» la fete, să le-ncerci pe cele coapte, să le muşti pe îndelete, să le devorezi pe toate!“. „Tu mai pui «cercei», tataie?“ „Nu, eu..., ştii..., am renunţat.“ „De ce?! Spune-mi tu, mamaie!“ „Nu mai… că s-a însurat!“

Ingrediente

PENTRU BLAT

250 g făină
110 g margarină rece
100 g unt nesărat
1 ou
2 linguriţe oţet
2 linguri apă
    foarte rece
1 praf de sare

PENTRU UMPLUTURĂ

250 ml iaurt simplu
170 g zahăr
3 şi 1/2 linguri făină
1 ou întreg plus
    1 gălbenuş
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 praf de sare
1 farfurie cu cireşe fără sâmburi, tăiate pe jumătate

PENTRU CRUSTĂ

7 linguri făină
5 linguri unt rece
3 linguri zahăr
50 g migdale zdrobite

Preparare

1 Într-un castron mare se amestecă făina cu praful de sare, se adaugă untul şi margarina tăiate bucăţele şi se mixează până când compoziţia devine nisipoasă. Se adaugă apoi oul bătut separat cu apa şi oţetul. Se frământă un aluat potrivit de tare şi se lasă la frigider 30 de minute.

2 Se întinde o foaie de aluat cu care se tapetează, până sus, o formă de tartă demontabilă. Se acoperă cu folie specială de copt şi se adaugă boabe de fasole, pentru a împiedica aluatul să se umfle la copt. Se coace blatul 10 minute.

3 Între timp, se mixează iaurtul, zahărul, făina, oul şi gălbenuşul, zahărul vanilat şi praful de sare până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă cireşele, se amestecă cu o lingură de lemn şi se toarnă umplutura peste blatul tartei. Se pune din nou la cuptor pentru 25 de minute.

4 Separat, se amestecă ingredientele pentru crustă, la sfârşit se adaugă migdalele zdrobite şi se obţine un aluat sfărâmicios, care se presară deasupra tartei. Se mai lasă la cuptor încă aproximativ 10 minute. Se scoate din formă după răcirea completă şi se porţionează cu un cuţit zimţat, bine ascuţit.

info
info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite