Colectarea selectivă a deșeurilor, o necunoscută pentru mulți români. Cum poate fi educată populația

0
Publicat:

Colectarea selectivă a deșeurilor este încă o necunoscută pentru mulți români. Astfel, susțin responsabilii, populația trebuie să fie educată pentru a avea grijă de mediul înconjurător.

Colectare selectivă deșeuri SURSĂ Arhiva Adevărul
Colectare selectivă deșeuri SURSĂ Arhiva Adevărul

Responzabilizarea tinerilor este unul dintre principalii factori care poate contribui la o adevărată schimbare, întrucât aceștia pot deveni un model în societate.

Colectarea selectivă a deșeurilor, o necunoscută pentru mulți români

Românii se confruntă, în continuare, cu probleme când vine vorba despre colectarea selectivă a deșeurilor, susțin reprezentanții companiilor de salubrizare din marile orașe ale țării. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să conștientizeze cât de important este acest aspect pentru mediul înconjurător, iar responsabilii vorbesc despre mai multe măsuri care pot fi luate pentru a îmbunătăți acest capitol.

„În primul rând administrația, prin compania de salubrizare, trebuie să facă toate eforturile și să pună la dispoziția populației mijloace pentru management corespunzător. Trebuie să punem la dispoziție platforme corespunzătoare, mașini de colectare separată. În Iași această fază este implementată în proporție 100% și acum vine rândul populației să răspundă”, a precizat Constantin Neculau, director al Salubris SA Iași.

Tinerii, cheia spre schimbare

Conform conducerii companiei de salubrizare din capitala Moldovei, tinerii sunt cei care pot fi învățați cel mai ușor să colecteze corect deșeurile pe care le produc. Astfel, ei ar putea fi cheia schimbării.

Trebuie ca oamenii să știe că au obligația legală de a colecta selectiv, dar și morală. Am început să facem această conștientizare și ne interesează să ajungem în mintea și sufletul copiilor. Ei sunt vectorii care pot influența și adulții. De multe ori, copiii ajung să îi tragă pe părinți de mânecă, conform feedback-ului venit de la părinți. Facem acțiuni începând de la grădinițe, în școli primare, gimnaziu și licee. În ultimii ani, din ce în ce mai multe facultăți vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta în centrele de colectare, în stațiile de sortare, în depozitele de deșeuri, pentru a înțelege mecanismul de colectare separată. Suntem în campanii inclusiv pentru populația municipiului Iași, la punctele de colectare”, afirmă Neculau

Păstrarea unui mediu curat, responsabilitatea fiecărui cetățean

Oamenii de știință susțin că fiecare individ, în parte, trebuie să aibă grijă de mediul înconjurător. Astfel, persoanele vulnerabile la poluare ar putea fi protejate iar calitatea vieții are crește considerabil.

Trebuie să ne ocupăm atât noi, cât și cei din jurul nostru pentru a avea un mediu curat. Copiii și persoanele în vârstă suferă cel mai mult, sunt cele mai afectate persoane când vine vorba despre poluare. Fiecare trebuie să își aducă contribuția pentru a trezi interesul persoanelor și pentru a păstra mediul curat", a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite