Pubele cu cartelă la Constanța. Insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a gunoiului

0
Publicat:

Primăria Constanța anunță instalarea primelor 14 insule ecologice digitalizate, unde deșeurile vor fi colectate selectiv. Totul se va face pe baza unei cartele GSM.

Insule ecologice de colectare a deșeurilor FOTO: Primăria Constanța
Insule ecologice de colectare a deșeurilor FOTO: Primăria Constanța

Primele 14 insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor au fost amplasate în municipiul Constanța. 

Prin această achiziție, primăria orașului de la malul mării urmărește reducerea cantității de deșeu rezidual (deșeul care se duce la groapa de gunoi), selectând toate materialele care pot fi reciclate și care se pot introduce în circuituri noi de producție (resurse care se reciclează și se reutilizează) și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor orașului. 

Insulele ecologice dispun de un sistem de gestiune/server de date cu soft de înregistrare și monitorizare (rapoarte privind accesul utilizatorilor identificați etc.) și sunt conectate atât la curentul electric, cât și la panourile solare.  

Identificarea utilizatorului poate fi făcută pe baza unui card cu coduri QR, existând posibilitatea de autorizare sau blocare a unui utilizator de a folosi insula ecologică.  

„Persoanele fizice din asociațiile de proprietari situate în proximitatea celor 14 insule ecologice digitalizate vor primi în scurt timp cartele GSM pentru a putea folosi insulele ecologice”, transmite municipalitatea.

Deocamdată, insulele ecologice digitalizate nu sunt funcționale.  

FOTO: Primăria Constanța
FOTO: Primăria Constanța

Lista locurilor unde sunt amplasate insulele ecologice

Conform Primăriei Constanța, cele 14 insule ecologice din municipiu sunt amplasate în următoarele locații:     

Bd. 1 Mai Vechi nr. 41 

Str. Farului / Bd. Lăpușneanu 

Str. Zefirului / Viorelelor 

Aleea Câmpinei nr. 15 

Str. Unirii nr. 77 

Str. Belvedere / Str. Trapani 

Str. Piața Chiliei 

Stradela Basarabi 

Str. Cișmelei / Str. Horia Agarici 

Str. Poet Alexandru Gherghel 

Str. Grozești, Parc Dragoslavelor 

Str. Liliacului / str. Serg.Grindeanu 

Str. Tulcei 

Str. Albatros 

Și Primăria Focșani a depuns, în septembrie 2022, un proiect prin PNRR pentru achiziția a 100 de insule ecologice digitale, supraterane și subterane, pentru fluxuri de deșeuri colectate separat, respectiv deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a finanțat astfel de inițiative de înființare a unor insule ecologice digitale.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri