Poți să scapi de gunoiul menajer doar cu card de acces. Focșănenii vor plăti doar cât gunoi aruncă

0
Publicat:

Primăria Focșani a aprobat depunerea unui proiect prin PNRR pentru achiziția a 100 de insule ecologice digitale, supraterane și subterane, pentru fluxuri de deșeuri colectate separat, respectiv deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

Insule ecologice digitalizate vor fi construite și la Focșani FOTO: Primăria Brașov
Insule ecologice digitalizate vor fi construite și la Focșani FOTO: Primăria Brașov

O mai veche dorință a autorităților, prind montarea unor sisteme de colectare selectivă a gunoiului inteligente, dotate cu card și cântar, este pe cale să se implementeze la Focșani, orașul care este amendat anual de Uniunea Europeană pentru că nu atinge țintele de reciclare stabilite.

Oportunitatea este dată de deschiderea unei axe în Programul Național de Redresare și Reziliență, care finanțează astfel de proiecte, unde Primăria Focșani s-a înscris din prima zi.

Consiliul Local a aprobat proiectul pentru construirea a 100 de insule ecologice digitalizate. Acestea vor fi amplasate în toate cartierele orașului și vor fi atât supraterane, cât și subterane, valoarea totală a investiției fiind de 1,850 milioane de euro, fără TVA.

Asta înseamnă că oamenii care vin să arunce gunoiul menajer, dar și cel reciclabil, vor fi identificați în baza unui card de acces, sistemul având și un cântar care va contoriza exact cât aruncă fiecare.

Practic, factura finală va însemna pentru cetățean nu un tarif fix, ca în prezent, ci un preț care va reflecta întocmai gunoiul produs în fiecare gospodărie.

„Containerele sunt duse la amplasament și au transmis în interfața software de raportare poziția lor GPS, fiind vizibile pe harta digitală. Sistemele de control al accesului de la fiecare container al respectivei insule sunt în poziția acces controlat, depunerea deșeurilor în cuve nefiind permisă fără un card autorizat. Cel puțin 75% din  apartamentele arondate municipiului Focșani vor fi dotate cu chei de acces. Sistemul digital va transmite raportări către unitatea administrativ teritorială, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, potrivit proiectului depus de Primăria Focșani.

Vor fi construite 35 insule supraterane încasetate cu containere pentru fluxuri de deșeuri colectate separat, 55 de insule supraterane cu containere individuale și 10 insule subterane cu containere individuale.

Strategia este aprobată

Municipiul Focșani are aprobat un document strategic privind măsurile necesare în vederea implementării unor Sisteme Integrate de Colectare Selectivă a Deșeurilor.

„Dacă se va reuși atragerea de bani pentru achiziționarea acestor insule ecologice, vom face un pas mare în implementarea acestui sistem privind colectarea separată și reciclarea deșeurilor biodegradabile, dar mai ales focșănenii vor plăti exact cât gunoi aruncă, întrucât întregul sistem va funcționa cu cartele de acces. Depunerea deșeurilor în cuve va fi permisă doar cu un card autorizat”, spune viceprimarul Alexandra Tătaru (USR).

Viceprimarul ne-a spus că luna aceasta va fi adus la Focșani automatul inteligent care reciclează ambalaje din sticlă, aluminiu şi plastic, așa numitul Petrică, investiţie suportată de bugetul local. 

La acest automat, cetățenii municipiului vor putea aplica ceea ce deja se întâmplă cu succes în orașe precum Brașov sau Cluj Napoca, unde cetățenii depun în el PET-uri, doze de aluminiu și sticle, ambalaje care vor fi reciclate în mod eficient. Autoritățile vor stabili un regulament și se gândesc și la un sistem de recompensare a celor care reciclează aceste ambalaje.

Tot printr-o finanțare PNRR, s-a aprobat în Focșani și înființarea a două centre de colectare prin aport voluntar,investiție cifrată la 1,5 milioane de euro.

Vor fi identificate două terenuri la marginea orașului, unde se vor construi sisteme de colectare a deșeurilor voluminoase, respectiv deșeuri textile și din lemn, anvelope, echipamente electrice și electrocasnice, baterii uzate, deșeuri periculoase, baterii uzate, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri de cadavre animale, dar și deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în prezent în pubelele individuale.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite