Zeci de „insule ecologice digitalizate“ în Târgu Jiu pentru colectarea selectivă

0
0

49 de „insule ecologice digitalizate“ vor fi realizate în municipiul Târgu Jiu, printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Aici se vor putea depune deșeuri reciclabile pe cinci fracții: sticlă, plastic, metal, hârtie și carton.

49 de „insule ecologice digitalizate“ vor fi amplasate în Târgu Jiu
49 de „insule ecologice digitalizate“ vor fi amplasate în Târgu Jiu

Accesul se va face în baza unor cartele distribuite locatarilor, astfel încât se va putea monitoriza și gradul de depozitare a unor deșeuri de acest fel pe fiecare familie. Valoarea acestui proiect este de peste patru milioane de lei.

Ionuț Jilăveanu, directorul adjunct al Direcției de Investiți și Gospodărire Comunitară din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a spus că aceste spații speciale vor fi amenajate lângă platformele actuale.

„Încercăm să amenajăm insule ecologice, care vor fi amplasate în zonele unde se află platformele actuale de depozitare a gunoiului menajer. Este vorba de insule digitale pentru colectare selectivă a deșeurilor, care trebuie să acopere și partea de monitorizare a modului în care se aruncă deșeurilor. Aceste insule constau în amplasarea unor containere supra sau subterane de colectare selectivă pe patru fracții. Nu vorbim despre deșeuri menajere. Accesul se face cu card sau cu brățară așa încât să se aibă un control în privința modului în care se face această selectare“, a explicat Jilăveanu.

Taxe, dacă gunoiul nu va colectat selectiv

Proiectul va fi depus de Primăria Târgu Jiu pentru obținerea finanțării în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ionuț Jilăveanu a precizat că Primăria Târgu Jiu va fi obligată să plătească anumite taxe, dacă populația nu va colecta selectiv deșeurilor.

„Se poate avea un control strict. Avem o obligație pentru colectarea selectivă a deșeurilor, conform normelor europene. Ceea ce colectăm în prezent este nesatisfăcător. Asta înseamnă și costuri ridicate pentru municipalitate, pentru că pentru fiecare tonă nerealizată, trebuie să plătești o anumită taxă la fondul de mediu. Este o luptă la nivel de țară“, a mai spus directorul adjunct. 

Într-un container se va putea depozita o cantitate de peste un metru cub de deșeuri dintr-o anumită categorie. 

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite