Centura Verde a Bucureștiului, aproape de realitate. PSD, invitat de societatea civilă să susțină inițiativa

0
Publicat:

Acum un an, Alex Găvan, unul dintre cei mai apreciați alpiniști români, a inițiat un proiect menit să protejeze toată centura forestieră a Ilfovului și din jurul Bucureștiului. Mai sunt doar doi pași pentru ca lăudabilul proiect să devină lege.

Pădurile din jurul Capitalei, aproape de a fi protejate FOTO Alex Găvan
Pădurile din jurul Capitalei, aproape de a fi protejate FOTO Alex Găvan

Iar marți 19 martie este o zi definitorie pentru Centura Verde București-Ilfov. Proiectul de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi va ajunge pe agendă la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru „agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice". Va urma apoi votul decisiv în plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, proiectul a trecut în unanimitate. Acum mai bine de patru luni, proiectul a fost adoptat de către Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, după ce în prealabil a trecut de Comisia juridică.

De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat în 2023 cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile specifice ale acestuia.

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde“. Proiectul a fost inițiat de Fundația Alex Găvan.

Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Originar din județul Argeș, Alex Găvan este unul dintre foarte puținii alpiniști de pe glob care a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri din lumea întreagă.

„Aceste rezultate nu au fost un dat, ci s-au datorat depășirii multor provocări, deși acest proiect de sănătate publică ar trebui să țină de normalitate și de o viziune asumată politic asupra dezvoltării durabile a capitalei și a Ilfovului, pe termen lung. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, reunind sub umbrela sa peste 150 de organizații și persoane publice, face apel la Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și îl invită (constant, încă de acum jumătate de an) să se alăture și să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid nesemnatar”, spune Alex Găvan.

Memorandum-ul în șapte puncte, conține proiectul de lege și soluții la poluarea din București și Ilfov, cât și din alte orașe ale țării.

Alături de reprezentanții platformei, vor veni marți 19 martie pentru susținerea proiectului în comisie reprezentanți ai Ministerului Mediului, Primăriei Municipiului București, ai Consiliului Județean Ilfov, cât și din mediul academic.

„Centura Verde București-Ilfov este un proiect care în actualul context de poluare dramatică din capitală nu poate lipsi din programul și prioritățile niciunui candidat serios și al niciunui partid serios la alegerile ce se apropie și, în același timp, nu poate lipsi din evaluarea personală pe care și-o face fiecare alegător responsabil”, adaugă Alex Găvan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite