Centura Verde a Capitalei va deveni realitate în această toamnă. Când va fi votul decisiv

0
Publicat:

În urmă cu șase luni, Alex Găvan, unul dintre cei mai apreciați alpiniști români, a inițiat un proiect menit să protejeze toată centura forestieră a Ilfovului și din jurul Bucureștiului. Proiectul a primit raport favorabil în unanimitate de la comisiile parlamentare.

Pădurile din jurul Bucureștiului vor fi protejate FOTO Google Maps
Pădurile din jurul Bucureștiului vor fi protejate FOTO Google Maps

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament de către platforma civică “Împreună pentru Centura Verde“.

Proiectul atât de necesar a fost votat în unanimitate în luna iunie în Senat, ajungând în Camera Deputaților. Iar în această săptămână, proiectul de lege a primis și avizul favorabil de la comisia juridică a Camerei Deputaților, forul decizional. Pentru ca proiectul să devină lege mai este nevoie doar de votul în plen din Camera Deputaților.

”Protejarea pădurilor din jurul Bucureștilor pentru sănătatea și bucuria noastră, a tuturor, a intrat în linie dreaptă. După votarea în vară, cu unanimitate, de către Senatul României, a proiectului nostru de lege, cu 105 voturi pentru din 105 exprimate, comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil, tot cu unanimitate de voturi. Avem, în acest moment, nu mai puțin de 65 de parlamentari drept co-inițiatori ai legii. Ne dorim ca în cel mult o lună să fie votat în plen în Camera Deputaților. Centura Verde București-Ilfov, a cărei piatră de temelie este acestă lege, este mai degrabă un proiect de sănătate publică care are ca parte semnificativă din soluție și o componentă de mediu, decât un proiect strict de mediu”, a declarat Alex Găvan pentru ”Adevărul”.

„Împreună pentru Centura Verde” este un proiect ce a fost inițiat de Fundația Alex Găvan. Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Originar din județul Argeș, Alex Găvan este unul dintre foarte puținii alpiniști de pe glob care a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri din lumea întreagă.

Proiectul se va extinde la nivel național

În contextul în care poluarea din București a atins niveluri dramatice în ultimii 10 ani, iar tăierile de păduri din jurul Capitalei au crescut foarte mult, zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice adunate sub umbrela platformei “Împreună pentru Centura Verde”, cer de mai multe luni autorităților protejarea pădurilor din județul Ilfov și începerea în cel mai scurt timp a demersurilor pentru crearea efectivă a Centurii Verzi București-Ilfov. Peste 8.100 de români au semnat până acum o petiție în acest sens. Petiția poate fi accesată pe site-ul www.centuraverde.ro/#semneaza

”După acest proiect pilot privind crearea Centurii Verzi a Bucureștiului, în faza a doua vom reveni cu un alt proiect de lege ce va acoperi toată țara. Pentru că protejarea pădurilor din România trebuie să fie o prioritate absolută, pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, adaugă Alex Găvan.

De la începutul anului, în Ilfov au fost tăiați câteva sute de mii de arbori, în sute de lucrări silvice autorizate și asta în contextul în care cu numai 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”. Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a nu mai puțin de 5.000 de camioane cu lemne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite