Centura Verde a Bucureștiului, la doi pași de realitate. PSD, singurul nesemnatar al Memorandumului, invitat de societatea civilă să se alăture inițiativei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu peste șapte luni, Alex Găvan, unul dintre cei mai apreciați alpiniști români, a inițiat un proiect menit să protejeze toată centura forestieră a Ilfovului și din jurul Bucureștiului. Mai sunt doar doi pași pentru ca lăudabilul proiect să devină lege.

Pădurile din jurul Capitalei trebuie protejate FOTO Alex Găvan
Pădurile din jurul Capitalei trebuie protejate FOTO Alex Găvan

În această săptămână, proiectul privind Legea Centurii Verzi a Capitalei a primit unanimitate de la Comisia de Mediu a Camerei Deputaților. Ca pași următori și decisivi, urmează Comisia de Agricultură și Silvicultură și votul în plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

„Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, însumând peste 150 de organizații și persoane publice și cei mai bine de 11.000 de locuitori ce au semnat, până acum, petiția, îi invită pe domnii Marcel Ciolacu, președinte PSD și prim-ministru, și Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, document în șapte puncte ce conține soluții la poluarea din București și Ilfov, PSD fiind singurul partid (încă) nesemnatar”, spune Alex Găvan.

În vară, proiectul de lege ce stă la baza viitoarei Centuri Verzi a Bucureștiului a fost votat de către Senat în unanimitate. 

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde“. Proiectul a fost inițiat de Fundația Alex Găvan.

Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Originar din județul Argeș, Alex Găvan este unul dintre foarte puținii alpiniști de pe glob care a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri din lumea întreagă.

„După acest proiect pilot legat de crearea Centurii Verzi a Bucureștiului, în faza a doua vom reveni cu un alt proiect de lege ce va acoperi toată România. Deoarece protejarea pădurilor din țara noastră trebuie să fie o prioritate absolută, pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, mai spune Alex Găvan.

De la începutul anului, numai în Ilfov au fost tăiați câteva sute de mii de arbori, în sute de lucrări silvice autorizate și asta în contextul în care cu numai 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”. Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a peste 5.000 de camioane cu lemne.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite