Când curățenia devine periculoasă. Medic toxicolog: „Vaporii caustici pot determina o complicație severă”

0
Publicat:

Doar câteva zile ne despart de cea mai mare sărbătoare creștină din an, iar majoritatea românilor așteaptă Paștele cu locuințele strălucind de curățenie. Experții avertizează însă asupra pericolelor amestecării substanțelor pe care le folosim atunci când facem curat, pentru a nu ajunge la spital.

Amestecarea produselor de curățenie ne poate băga în spital - Foto Arhivă
Amestecarea produselor de curățenie ne poate băga în spital - Foto Arhivă

De multe ori, pentru a reduce timpul petrecut lustruind casa, amestecăm mai multe produse de curățenie sau exagerăm cu utilizarea acestora, iar asta ne poate trimite la spital, avertizează medicii. Produsele de curățare pot emite sute de substanțe chimice periculoase, inclusiv compuși organici volatili periculoși. O arată și un studiu recent, care a detectat 530 de astfel de compuși în 28 de produse de curățare și 2 odorizante de aer.

Și mai periculos este să amesteci detergenți cu detartrant sau clor, spune medicul Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“.

În principiu, recomandarea este să nu amestecăm mai multe soluții de curățenie, ele sunt suficient de complexe și de obicei dedicate fiecărui tip de activitate. Orice amestecare între produse care conțin mai multe substanțe poate să genereze reacții chimice. Cel mai frecvent se asociază această combinare între substanțe detartrante și clor, este greșeala care a cauzat cele mai multe de spitalizări, pentru că în urma reacției chimice dintre detartrant și clor se eliberează o serie de vapori caustici care ard căile respiratorii. La unii dintre pacienți pot determina chiar crize de bronhospasm, adică o îngustare bruscă a diametrului căilor respiratorii care să necesite internarea de urgență într-o secție de terapie intensivă pentru a putea să normalizăm diametrul căilor respiratorii cu tratament bronhodilatator. De asemenea, se utilizează adesea clorul în spații închise, unde nu există aerisire, ce poate duce la expunerea pacienților la vapori de clor care pot determina stări de amețeală, greață, vărsături, cefalee. Totdeauna utilizarea acestor produse trebuie să se realizeze cu o aerisire ulterioară a incintei respective“, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu pentru „Adevărul“.

Inhalarea acestor substanțe poate provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, probleme respiratorii și poate afecta sistemul nervos și organele, dar crește și riscul de cancer.

Unele substanțe detartrante sunt extrem de corozive, astfel încât contactul cu pielea poate să determine iritații sau chiar apariția unor leziuni la nivelul tegumentului, de aceea este foarte important să folosim aceste substanțe cu mănuși de protecție sau dacă le folosim fără protecție să ne clătim abundent cu apă astfel încât să se dilueze foarte mult concentrația lor de pe suprafața pielii“, adaugă medicul toxicolog.

Poluarea din interiorul casei

Și lumânările parfumate sau bețișoarele odorizante pot fi periculoase. Poluarea din interior reprezintă între 40% și 60% din expunerea noastră la poluare, arată medicul Radu Țincu. Asta și pentru că utilizăm excesiv atât produse de curățenie, cât și odorizante, care pot otrăvi aerul din casă.

De aceea, ar trebui să verificăm dacă lumânările parfumate și odorizantele „sunt realizate cu uleiuri naturale, pentru că, dacă folosesc uleiuri sintetice sau sunt aromatizate sintetic, acestea sunt substanțe chimice care pot să genereze o reacție imunologică din partea organismului. Recomandarea este să folosim astfel de odorizante dacă aromatizantele sunt de origine naturală. Chiar și în cazul celor de origine naturală pot fi reacții, pentru că putem dezvolta reacții de alergie respiratorie, chiar și la extracte naturale din plante“, a precizat medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

O cercetare a dezvăluit că aerul din casă poate avea o calitate de două până la cinci ori mai proastă decât cea a aerului de afară.

Recomandări

Medicul Radu Țincu a precizat că nu există produse la care ar trebui să renunțăm de tot, însă ar trebui să evităm abuzul.

Ce ar trebui să facă cineva care este expus accidental la vapori toxici? „Întotdeauna să se prezinte la spital; în primă instanță, să ia legătura cu medicul de familie și, dacă acesta consideră necesar, să vină la spital. Acești vapori caustici pot determina o complicație severă care se numește pneumonită chimică, o inflamație chimică a alveolei pulmonare care necesită tratament de specialitate ce se întinde pe mai multe zile. Atunci când simțim că s-au degajat vapori, trebuie să deschidem geamurile și să aerisim abundent“, mai spune doctorul Radu Țincu.

Astfel, prin deschiderea ferestrelor și ventilarea adecvată, putem elimina gazele toxice. De asemenea, putem utiliza produse naturale pentru a curăța casa, mai ales dacă suntem alergici.

O atenție deosebită trebuie să acorde persoanele alergice, care pot să dezvolte reacții alergice la tot felul de produse de curățenie, în special produse parfumate. În cazul lor, recomandarea este să folosească produse biologice, care nu au neapărat un parfum sau care au o compoziție de substanță naturală“, completează medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

De unde vine obsesia pentru curățenia de Paște

Mirela Husaru, consilier certificat în dezvoltare emoțională, ne lămurește de unde provine tradiția curățeniei generale înainte de Paște.

Curățenia de Paște este o tradiție importantă pentru mulți români, care cred că trebuie să sărbătorească într-un mediu curat. Această obsesie poate fi explicată prin faptul că este o perioadă de renaștere, de curățare a sufletului și a trupului, conform tradițiilor religioase. Nu este necesar însă ca toată energia noastră să meargă în această direcție. Putem implica toată familia în această pregătire pentru Paște și să ne aducem aminte că această sărbătoare înseamnă bucurie, recunoștință, renaștere, iar curățenia o putem începe din interior spre exterior“, a spus Mirela Husaru.

Soluții naturale de curățenie:

1. Apă caldă și săpun – pentru curățarea suprafețelor comune.

2. Bicarbonat de sodiu – pentru îndepărtarea petelor și a mirosurilor neplăcute, poate curățarea chiuvetei sau a cuptorului.

3. Oțet diluat – dezinfectant natural, poate fi utilizat pentru curățarea geamurilor, a robinetelor și a altor suprafețe.

4. Suc de lămâie – pentru a curăța și a lustrui obiectele din metal sau pentru a îndepărta petele de pe suprafețele din sticlă.

5. Ulei esențial de arbore de ceai – cu proprietăți antibacteriene, poate fi adăugat în soluții de curățare pentru a îmbunătăți eficacitatea lor.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite