Ambulanțele Salvamont, blocate în trafic de legislație VIDEO

0
Publicat:

Salvamontiștii cer de opt ani dreptul de a folosi semnale acustice şi luminoase pe mașinile de intervenție. Dispeceratul Național Salvamont arată ce înseamnă necorelarea legislației, care le blochează demersul.

Salvamont, un serviciu de urgență care trebuie să salveze vieți, nu are dreptul sa folosească mijloacele de semnalizare acustică și vizuală care să îi asigure prioritate în trafic, ceea ce întârzie mult intervențiile.

Necorelarea legislației nu le da voie să apese butonul 

Dispeceratul Național Salvamont a tras miercuri un nou semnal de alarmă cu privire la anomalia a cărei rezolvare ar putea face diferența între viață și moarte.

Salvamont România deține prin baremurile legislative, ambulanțe și autospeciale de intervenție, dotate cu mijloace de avertizare sonoră și vizuală, dar necorelarea legislației nu le dă voie să apese butonul care poate face diferența între viață și moarte. Actul legislativ, după 8 ani de umblat după aprobări, se află acum în Camera Deputaților, are toate avizele favorabile, dar mici diferențe între textul avizelor fac că legea să nu intre la votul final deși este pe ordinea de zi în fiecare săptămână”, atrage atenția Dispeceratul Național Salvamont.

Mașină de poliție deschizând drumul autoutilitarei Salvamont. FOTO captură video Salvamont Argeș
Mașină de poliție deschizând drumul autoutilitarei Salvamont. FOTO captură video Salvamont Argeș

Singurii din Europa care nu au voie să folosească „girofarul”

Salvamontiștii din România au rămas singurii din Europa care nu au voie să folosească semnale acustice şi luminoase (impropriu spus girofaruri) pe maşinile de intervenţie.

La începutul acestui an, salvamontiștii au inițiat o petiție derulată prin comunitatea independentă Declic, care militează pentru modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier, prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor „Salvamont” în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară, care pot folosi sisteme de avertizare acustică şi luminoasă de culoare albastră.

Petiția, semnată de mii de oameni, a fost înaintată MAI, IGPR şi DSU. Suntem la sfârșit de an, iar ambulanțele și autospecialele de intervenție pe care le au salvatorii montani nu pot circula cu mijloace de averizare sonoră și vizuală cu care sunt dotate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite