Salvamontul, cu girofar și sirenă degeaba. Legea care ar salva vieți zace în Parlament

0
0

Zeci de minute pierd în trafic salvamontiștii brașoveni la fiecare intervenție. Mașinile lor au girofar și sirenă, dar nu le pot folosi. Legea care le-ar da acest drept zace în Parlament din 2014

Traficul intens îi întârzie pe salvamontiști zeci de minute FOTO Adevărul
Traficul intens îi întârzie pe salvamontiști zeci de minute FOTO Adevărul

Traficul infernal de pe DN1, în zona Valea Prahovei, nu numai că pune la încercare nervii participanților la trafic, dar pune în pericol viețile turiștilor.

O echipă Salvamont Brașov din Predeal a fost chemată să ajute o persoană accidentată la cabana Diham. Dar mașina care transporta echipajul a fost nevoită să stea zeci de minute în trafic, ca să poată ajunge la persoana accidentată.

Iarna, salvamontiștii din Predeal stau în zona pârtiilor, unde se întâmplă cele mai multe accidente. În ultima vreme, însă, tot mai multe persoane neechipate corespunzător se accidentează în zona cabanei Diham.

De cele mai multe ori, chiar colegii din Râșnov sau Predeal stau blocați în trafic până să poată ajunge spre cabana Diham. Să nu mai zic de noi, de la Brașov, care – știți foarte bine – avem sediul în centrul Brașovului, stăm foarte mult pe DN1, stăm pe Timișu de Jos, până ajungem spre Predeal durează destul de mult. Se întâmplă mai ales iarna, când se formează coloane de mașini la intrare și la ieșire din Predeal, se creează aceste ambuteiaje și nu ne putem deplasa, nu mai putem înainta”, a declarat Sebastian Marinescu, director Salvamont Brașov.

Mașinile Salvamont Brașov sunt echipate cu girofar și sirenă, însă acestea nu pot fi folosite pentru că nu există prevederi legislative. Șeful Salvamont Brașov spune că proiectul de lege prin care să poată fi folosite semnalele acustice și luminoase se află în Parlamentlul României din 2014, însă cele 3 comisii care trebuie să-și dea avizul nu au ajuns la un punct comun.

Viața celor accidentați depinde, însă, în unele cazuri, de rapiditatea cu care intervin salvatorii, iar, dacă aceștia stau zeci de minute în trafic, victima se poate transforma din rănit, în decedat.

Sebastian Marinescu a amintit doar două cazuri din aceste zile.

Un motociclist cu o fractură deschisă, care sângera, în zona Bran-Moieciu, la care Salvamont Brașov a ajuns foarte târziu. Șansa victimei a fost că un salvamontist care locuia în apropiere a ajuns la el și i-a acordat primul ajutor.

Al doilea caz a fost cel al unui parapantist care a rămas suspendat într-un copac la Sânpetru și la care salvatorii au ajuns din nou foarte greu, deoarece traficul era extrem de aglomerat.

Atâta timp cât autoritățile sunt inerte, oricând se poate întâmpla ca un om să moară doar pentru că salvatorii nu au putut ajunge la timp, din cauză că au fost blocați în trafic. O mașină dotată cu girofar și sirenă pe care le-ar putea folosi ar putea, însă, însemna diferența dintre viață și moarte și totul depinde acum de Parlamentul României.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite