Zăpadă pe Transfăgărășan. Sfaturile Salvamont Argeș pentru cei care vor să urce pe munte VIDEO

0
Publicat:

De mai bine de 24 de ore, pe Transfăgărășan s-a așternut un strat de zăpadă de câțiva centimetri. Spectaculosul drum este în continuare deschis, vremea fiind neașteptat de bună.

Zăpada s-a așternut în cursul zilei de vineri 11 noiembrie, când a nins ore în șir la Cota 2000. Sâmbătă, 12 noiembrie, vremea pe Transfăgărășan a fost foarte bună, temperatura în jurul prânzului fiind de 6 grade Celsius.

”Nu este o zăpadă serioasă, stratul are doar câțiva centimetri. Vremea este superbă pe Transfăgărășan. Iar față de alți ani, drumul este deschis, așa cum e normal. Până marți, 15 noiembrie inclusiv, vremea va fi superbă pe Transfăgărășan. Pentru miercuri, 16 noiembrie, se anunță zăpadă, iar stratul ar putea ajunge atunci la maximum zece centimetri. Pentru turiștii care vor să urce pe munte, le trebuie neapărat echipament de iarnă, pentru că au apărut zone înghețate și unde ai nevoie de colțari. Iar dacă ai colțari, atunci îți trebuie și un sprijin în mână. Iar asta se face ori cu pioletul, ori cu bețele de ski, de preferat pioletul, chiar dacă sunt trei-patru centimetri de zăpadă”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Stratul de zăpadă are aproximativ cinci centimetri FOTO Salvamont Argeș
Stratul de zăpadă are aproximativ cinci centimetri FOTO Salvamont Argeș

Transfăgărăşanul este considerat de mulţi specialişti drept cel mai spectaculos drum din lume. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în urmă cu 13 ani, după parcurgerea Transfăgărăşanului cu un bolid, că s-a plimbat pe „cel mai spectaculos drum din lume”.

În emisiunea pe care componenții echipei "Top Gear" - Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May - au realizat-o în ţara noastră, aceştia au declarat despre Transfăgăraşan că este cel mai uimitor drum pe care l-au văzut vreodată.

Şoseaua urcă până la o altitudine de 2.042 m în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2145 m în pasul Urdele. Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1.

Pe întregul traseu sunt construite 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 metri), ce străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. Aerisirea tunelului se face natural datorită curenţilor de aer extrem de puternici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite