Afar─â cu George Costin din Guvern!

0
0

ÔÇ×Adev─ârulÔÇť cere demiterea din Executiv a secretarului de stat al revolu┼úionarilor. Prin intermediul Asocia┼úiei ÔÇ×MetrouÔÇť, George Costin a transformat o lege a recuno┼čtin┼úei ├«ntr-o mega-afacere.

Se str├ónge la┼úul ├«n jurul impostorilor care c─âpu┼čeaz─â de peste 20 de ani bugetul de stat, poz├ónd ├«n mari revolu┼úionari. Ziarul ÔÇ×Adev─ârul" a scris ├«n ultimele trei luni, de-a lungul serialului ÔÇ×Misterele Revolu┼úiei", numeroase articole ├«n care a ar─âtat adev─ârata fa┼ú─â a multora dintre a┼ča-zi┼čii revolu┼úionari, iar premierul Emil Boc a declarat ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â c─â ia ├«n calcul acordarea de indemniza┼úii lunare doar pentru urma┼či ┼či r─âni┼úi, urm├ónd ca ÔÇ×lupt─âtorii remarca┼úi" s─â nu mai primeasc─â nimic.

Drumul de la PCR la PDL

V─â prezent─âm ast─âzi cele mai concrete dovezi despre mizeria din interiorul acestui fenomen al certificatelor de revolu┼úionar, transformat ├«ntr-o afacere din care se scot profituri de milioane de euro. O mizerie pe care revolu┼úionarii au scos-o ┼či mai tare la iveal─â trimi┼ú├óndu-l ca reprezentant ├«n Guvernul Rom├óniei pe unul dintre cei mai controversa┼úi membri. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolu┼úionarilor (SSPR) este condus de aproape un an de George Costin, traseist politic, acuzat de-a lungul anilor de grave nereguli ┼či aflat ├«n vizorul DNA pentru trafic de influen┼ú─â. Un personaj care a creat o asocia┼úie-gigant (Asocia┼úia ÔÇ×Decembrie 1989 - Metrou") ┼či a produs mii de revolu┼úionari de la care a ├«ncasat procente grase din sumele pe care ace┼čtia le-au primit retroactiv de la buget.┬á

Chitan┼ú─â prin care revolu┼úionarul buzoian Stanciu Eremia ┼či-a pl─âtit cota c─âtre Asocia┼úia ÔÇ×MetrouÔÇť┬áIstoria acestui veritabil tratat de impostur─â ├«ncepe cu mul┼úi ani ├«n urm─â, pe c├ónd George Costin (ofi┼úer MApN p├ón─â ├«n 1983) era un membru de n─âdejde al Partidului Comunist Rom├ón. Ata┼čamentul s─âu fa┼ú─â de idealurile partidului trebuie s─â fi fost unul extrem de ridicat, ├«ntruc├ót Revolu┼úia din 1989 l-a prins ├«n func┼úia de ┼čef al G─ârzilor Patriotice de pe platforma muncitoreasc─â IMGB. Pentru cine nu ┼čtie, G─ârzile Patriotice erau forma┼úiuni paramilitare alc─âtuite din oameni ai muncii, denumite propagandistic ÔÇ×bra┼úul ├«narmat al partidului".

image

Conform ordinului dat pe 17 decembrie 1989 de Nicolae Ceau┼čescu, G─ârzile Patriotice au fost ├«narmate ┼či scoase ├«n strad─â s─â asigure ordinea, fiind preg─âtite, deci, ca for┼ú─â de represiune. Asta nu l-a ├«mpiedicat pe George Costin ca, dup─â fuga lui Ceau┼čescu de pe 22 decembrie, s─â sar─â rapid ├«n barca noii puteri ┼či s─â pozeze ├«n revolu┼úionar ┼či anticomunist sadea. S-a ├«nscris imediat ├«n FSN, pentru ca apoi, ├«n func┼úie de interes, s─â treac─â prin PD, PSD ┼či PDL.

Spre sf├ór┼čitul anului 1992, c├ónd printr-un amendament la Legea 42/1990 s-au extins beneficiile revolu┼úionarilor dincolo de grani┼úa urma┼čilor ┼či r─âni┼úilor, invent├óndu-se titlul de ÔÇ×lupt─âtor remarcat", George Costin a sim┼úit poten┼úialul unei uria┼če afaceri ┼či s-a ├«nscris ├«n Asocia┼úia ÔÇ×Decembrie 1989 - Metrou". ├Än scurt timp a ajuns s─â conduc─â aceast─â asocia┼úie ┼či a ├«nceput s─â ├«nfiin┼úeze filiale ├«n mai multe ora┼če ale ┼ú─ârii, membrii fiind selecta┼úi ├«n general de pe platformele muncitore┼čti, adic─â oameni simpli ┼či u┼čor de manipulat. La apogeu, asocia┼úia avea 38 de filiale ├«n toat─â ┼úara! Asocia┼úia ÔÇ×Metrou" are sau a avut la un moment dat filial─â inclusiv ├«n ora┼če precum Mangalia, C├ómpulung Muscel sau Pucioasa, cu toate c─â ├«n aceste localit─â┼úi n-au existat vreodat─â nici metrou, ┼či nici revolu┼úie.

ÔÇ×Hai s─â ne facem ┼či noi revolu┼úionari!"

Cu toat─â aceast─â infrastructur─â ├«n spate, Asocia┼úia ÔÇ×Metrou" a ├«nceput s─â produc─â revolu┼úionari pe band─â rulant─â. Dac─â la ├«nceput s-a mul┼úumit cu certificatele de ÔÇ×participan┼úi" eliberate de comisia condus─â de celebrul Bebe Ivanovici, din 1996 a ├«nceput s─â ob┼úin─â certificate de ÔÇ×lupt─âtori remarca┼úi", aduc─âtoare de nenum─ârate avantaje garantate prin lege. Conform propriilor afirma┼úii f─âcute ├«n fa┼úa reporterilor ÔÇ×Adev─ârul", George Costin a depus, prin asocia┼úia sa, un num─âr de peste 7.000 de dosare la comisia format─â ├«n toamna anului 1996 ┼či a reu┼čit s─â ob┼úin─â nu mai pu┼úin de 5.200 de certificate de revolu┼úionar! Astfel, din cei 17.000 de revolu┼úionari ÔÇ×fabrica┼úi" ├«n perioada 1996-1999 ┼či publica┼úi ├«n Monitorul Oficial, peste o treime proveneau de la Asocia┼úia ÔÇ×Metrou", condus─â de George Costin. S-a ajuns astfel la situa┼úia incredibil─â ca organiza┼úia s─â aib─â mai mul┼úi revolu┼úionari dec├ót au ├«mpreun─â ora┼čele Timi┼čoara, Cluj-Napoca ┼či Sibiu, unde ├«nainte de 22 decembrie s-au dus lupte grele cu for┼úele de represiune ale regimului ceau┼čist.

Despre felul ├«n care opera cu at├óta eficien┼ú─â Asocia┼úia ÔÇ×Metrou" s-au scris ├«n presa anilor '90 mai multe articole ├«n ÔÇ×Adev─ârul" ┼či ÔÇ×Jurnalul Na┼úional". Palade Vecman, muncitor la IMGB ┼či membru al asocia┼úiei conduse de Costin, s-a autodenun┼úat ├«n pres─â: ÔÇ×Prin '94 a venit un coleg de sec┼úie ┼či ne-a spus: ┬źHai s─â ne facem ┼či noi revolu┼úionari, c─â se poate┬╗. Ni s-a spus c─â pentru asta trebuie s─â fim ┼či noi aten┼úi cu pre┼čedintele asocia┼úiei, care era George Costin, fost ┼čef al g─ârzilor patriotice la IMGB. Prietenul ─âsta al meu a adus un formular tip, cu ┬źsubsemnatul, puncte, puncte...┬╗. Trebuia s─â-┼úi completezi datele, era, de fapt, un memoriu. ├Äncepea cu participarea la mitingul din 21 decembrie, dup─â care scria cum am ap─ârat uzina, cum am primit armament, muni┼úie...pe dracu! Noi n-am primit nimic. Mai mult dec├ót at├ót, eu am stat acas─â ┼či am v─âzut revolu┼úia la televizor".

Cam ├«n acest profil se ├«ncadreaz─â cei 5.200 de revolu┼úionari produ┼či de Asocia┼úia ÔÇ×Metrou", mul┼úi dintre ei fiind fo┼čti componen┼úi ai G─ârzilor Patriotice. Acest lucru este cu at├ót mai scandalos cu c├ót G─ârzile erau preg─âtite ca for┼ú─â de represiune ├«nainte de 22 decembrie, iar dup─â fuga lui Ceau┼čescu au luat arme ┼či au ie┼čit pe str─âzi la v├ón─âtoare de terori┼čti. ├Än multe ora┼če ale ┼ú─ârii, G─ârzile Patriotice au tras f─âr─â nicio logic─â ┼či au provocat moartea a zeci de oameni nevinova┼úi. Drept r─âsplat─â, ├«i gratul─âm de ani buni cu indemniza┼úii lunare care dep─â┼česc 20 de milioane de lei vechi!

"Ei mi-au dat procuri prin care eram împuternicit să fac orice în numele lor, puteam să le iau toţi banii.''
George Costin secretar de stat

ÔÇ×Nici nu ┼čtiu ce am semnat, c─â au zis ┬źrepede, repede┬╗"

Imperiul construit de George Costin ├«n jurul Asocia┼úiei ÔÇ×Decembrie 1989 - Metrou" a devenit ┼či mai profitabil ├«ncep├ónd cu anul 2004, c├ónd s-a promulgat o nou─â lege a recuno┼čtin┼úei fa┼ú─â de revolu┼úionari, care introducea indemniza┼úia lunar─â ┼či pentru ÔÇ×lupt─âtorii remarca┼úi", adic─â marea mas─â a revolu┼úionarilor. Noua lege (341/2004) prevedea ┼či o preschimbare a vechilor certificate de revolu┼úionar, proces a c─ârui durat─â varia de la o persoan─â la alta. De aceea, fiecare revolu┼úionar c─âruia i s-a preschimbat certificatul a primit retroactiv drepturile care i se cuveneau ├«ncep├ónd din 2004.

├Än tot acest context, George Costin le-a comunicat membrilor din asocia┼úia sa c─â nu le poate preschimba certificatele ├«ntruc├ót conducerea de la acea vreme a SSPR se opune ┼či va trebui s─â ├«nainteze ac┼úiune ├«n instan┼ú─â. ├Än acest fel i-a convins s─â semneze ni┼čte conven┼úii prin care ace┼čtia se obligau s─â cedeze c─âtre Asocia┼úia ÔÇ×Metrou" un procent din suma total─â ├«ncasat─â retroactiv dup─â preschimbare, ca o acoperire a cheltuielilor juridice.┬á ÔÇ×Ne-a pus pe to┼úi s─â semn─âm o conven┼úie, a zis c─â a pus trei firme de avocatur─â ┼či c─â f─âr─â firmele astea nu lu─âm certificatul.

Stanciu Eremia, unul dintre ÔÇ×revolu┼úionariiÔÇť p─âc─âli┼úi

Ne spuneau tot felul de minciuni, c─â se lupt─â pentru noi, s─â ne apere drepturile. Contractul prevedea ca 12% din suma retroactiv─â s─â d─âm pentru firma de avocatur─â ┼či 5% pentru asocia┼úia lui. ┼×i firma de avocatur─â era tot ├«n m├ón─â cu ei. Bandi┼úi! A trebuit s─â dau 190 de milioane de lei vechi. Am vorbit la telefon cu Costin ┼či mi-a spus s─â-i dau banii lui Bolocan, pre┼čedintele filialei de la Buz─âu. Am pl─âtit, dar mi-a dat o chitan┼ú─â f─âr─â ┼čtampil─â, f─âr─â nimic", ne-a dezv─âluit buzoianul Stanciu Eremia, membru al Asocia┼úiei ÔÇ×Metrou".

George Costin recunoa┼čte cu senin─âtate existen┼úa acestor contracte: ÔÇ×Am f─âcut adun─âri ├«n cadrul asocia┼úiei ┼či le-am spus: ┬źB─â, b─âie┼úi, situa┼úia arde. Institu┼úiile abilitate nu fac ce trebuie. Ce prefera┼úi? Sunte┼úi de acord s─â deschid ac┼úiune juridic─â ├«n numele vostru ┼či s─â-i oblig─âm s─â v─â dea certificatele? Asta ├«nseamn─â costuri┬╗. Pe de o parte este asocia┼úia unde numai costurile cu ├«ntre┼úinerea se ridic─â la peste 100 de milioane de lei vechi pe lun─â, iar pe de alt─â parte - costurile cu reprezentarea. Au fost de acord ┼či am ajuns la acea variant─â de contract. Cei care ├«ncaseaz─â indemniza┼úia retroactiv s─â pl─âteasc─â un procent, cei care nu ├«ncaseaz─â indemniza┼úie pe anii din urm─â s─â pl─âteasc─â o sum─â fix─â".

ÔÇ×Lupul, paznic la oi"

Cei care au refuzat s─â pl─âteasc─â primesc lun─â de lun─â notific─âri prin care sunt amenin┼úa┼úi c─â vor fi da┼úi ├«n judecat─â dac─â nu-┼či vor ├«ndeplini ÔÇ×obliga┼úiile". Constantin Bucur, revolu┼úionar care a ob┼úinut certificatul prin Asocia┼úia ÔÇ×Metrou", sus┼úine c─â a fost p─âc─âlit s─â semneze conven┼úia respectiv─â: ÔÇ×Da, e adev─ârat c─â ne-au cerut bani ca s─â ne preschimbe certificatele. C─â s─â pl─âtim ni┼čte avoca┼úi, s─â pl─âtim nu ┼čtiu ce. Deocamdat─â n-am mers s─â dau banii, dar ├«mi tot trimit plicuri acas─â s─â dau 19.000 de lei. M─â someaz─â c─â am semnat ni┼čte contracte, c─â ei au zis ┬źsemneaz─â aici ca s─â-┼úi dau certificatul┬╗, dar era altceva. ┼×i pe ─âia care n-au vrut, i-au ┼čantajat: ┬źDac─â nu semnezi, nu-┼úi dau certificatul┬╗. ┼×i unde s─â m─â duc s─â reclam asta? La SSPR, unde ┼čef e Costin, care el mi-a trimis plicurile acas─â s─â dau banii? Nu vede┼úi c─â a ajuns lupul paznic la oi?".

┼×tiind c─â ├«n realitate nu s-au remarcat cu nimic la Revolu┼úie ┼či c─â n-ar merita avantajele materiale aduse de legea recuno┼čtin┼úei, mul┼úi dintre revolu┼úionari au semnat ÔÇ×ca primarul", bucuro┼či c─â-i rezolv─â ┼či pe ei cineva. ├Än aceast─â situa┼úie se afl─â ┼či D─ânu┼ú Giurea, alt revolu┼úionar din Asocia┼úia condus─â de George Costin: ÔÇ×C├ónd m-am dus s─â iau certificatul, eram┬á vreo 13 in┼či,┬á ne-au zis: ┬źVoi, ─â┼čtia care lua┼úi certificatele, semna┼úi astea repede ┼či le complet─âm noi┬╗. Zece-cin┼čpe file. Am scris pe prima pagin─â numele ┼či restul am semnat. Nici nu ┼čtiu ce am semnat, c─â au zis ┬źrepede, repede┬╗. ┼×i acum ├«mi vin plicuri acas─â s─â le dau bani".┬á

"┼×i pe ─âia care n-au vrut, i-au ┼čantajat: ┬źDac─â nu semnezi, nu-┼úi dau certificatul┬╗.''
Constantin Bucur revoluţionar

Tupeul unui secretar de stat: ÔÇ×Puteam s─â le iau to┼úi banii"

I-am pus ├«n fa┼ú─â lui George Costin toate aceste declara┼úii, notific─ârile prin care ├«i someaz─â pe revolu┼úionari s─â dea banii ┼či chitan┼úele care arat─â bani pl─âti┼úi c─âtre asocia┼úia sa. Reac┼úia lui a fost uluitoare pentru un om care e membru ├«n Guvernul Rom├óniei ┼či care nu vede nimic anormal ├«n a-┼úi umfla conturile cu bani publici, dac─â ┼čtii s─â te acoperi legal. ÔÇ×Acele contracte exist─â ┼či sunt legale. To┼úi banii pe care i-am luat sunt ├«nregistra┼úi, totul e ├«n contabilitate. Asocia┼úia ┬źMetrou┬╗ a luat banii pentru c─â a f─âcut toate demersurile ├«n locul celor care au ob┼úinut certificate. L─âsa┼úi-m─â cu vorbele pe care le spun to┼úi papagalii! Au fost peste 5.000 de procese. Ei nici nu s-au prezentat la tribunal, noi am f─âcut totul. Toat─â aceast─â m─âg─ârie m-a convins c─â nu e bine s─â-i faci bine omului. Ei mi-au dat procuri prin care eram ├«mputernicit s─â fac orice ├«n numele lor, puteam s─â le iau to┼úi banii", ne-a declarat, sfid─âtor, secretarul de stat George Costin.

Acesta sus┼úine c─â din banii ├«ncasa┼úi de la revolu┼úionari a pl─âtit firmele de avocatur─â care s-au ocupat de procesele prin care SSPR-ul era atacat ├«n instan┼ú─â ├«n numele fiec─ârui revolu┼úionar, iar restul de bani au r─âmas ├«n conturile asocia┼úiei pentru ÔÇ×diverse cheltuieli de ├«ntre┼úinere". Costin mai spune c─â doar 1.700 dintre membrii s─âi au pl─âtit p├ón─â acum contravaloarea contractelor de reprezentare, ├«ns─â ┼či a┼ča sumele sunt uria┼če. Dac─â ├«nmul┼úim cei 1.700 de pl─âtitori cu cei aproximativ 19.000 de lei pe care i-a pl─âtit fiecare rezult─â c─â ├«n conturile Asocia┼úiei ÔÇ×Metrou" au intrat peste 7,5 milioane de euro!

├Än final, l-am ├«ntrebat pe George Costin dac─â, dincolo de acoperirea legal─â pe care o invoc─â, se consider─â vinovat m─âcar din punct de vedere moral. ÔÇ×Moral? Moral ├«n ce sens? Era moral s─â cheltuiesc eu bani ca s─â le dea lor certificatele? S─â se duc─â s─â se pl├óng─â unde vor. Eu am f─âcut totul ├«n cadru legal", a ├«ncheiat secretarul de stat.

image

Click pe poz─â pentru a m─âri

A┼ča arat─â notific─ârile prin care George Costin ├«i someaz─â pe revolu┼úionari s─â pl─âteasc─â procentul din banii ├«ncasa┼úi retroactiv de la bugetul de stat

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite