10 cereri ale Alianţei Oamenilor de Afaceri din România pentru Executiv
0
Alianţa Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis, joi, un document către viitorul Guvern care cuprinde zece propuneri prioritare pentru relansarea economică a României.
Printre cele zece recomandări se propune reducerea semnificativă a numărului de plăţi şi raportări, cât şi a obligaţiilor contabile pentru înteprinderile mici şi mijlocii, dar şi scheme de creditare pentru firmele productive şi inovative.
De asemenea, în document se specifică faptul că, în ceea ce priveşte Fondurile UE, funcţionarea Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS CCE) ar trebui să fie prioritară, odată ce s-a restructurat Organismul Interimar pentru IMM-uri şi a fost prioritară finanţarea proiectelor din cadrul Axei 3 a Înteprinderilor Mari.
AOAR consideră, de asemenea, că în domeniul energiei trebuie să fie prioritară evaluarea strategiei şi definirea structurii de producere a energiei electrice până în anul 2020, corelată cu politicile de supracompensare ale energiei regenerabile eoliene sau solare.
Tot în domeniul energiei, AOAR doreşte implementarea programului de reindustrializare prin orientarea unor ajutoare de stat către refacerea unor filiere industriale, în special spre ramurile care valorifică potenţialul resurselor naturale neregenerabile, conform Agerpres.
Asociaţia mai propune, ca prioritate, finanţarea inovării şi preluării în producţie a unor produse concepute şi realizate în România, dar şi o strategie în domeniul Sănătăţii care să valorifice, alături de reforma sistemului public, potenţialul industriei „halatelor albe“, flexibilitatea legislaţiei muncii şi susţinerea creării unor noi locuri de muncă în domeniul IT şi al industriilor creative.
O altă propunere a AOAR doreşte crearea unui buget multianual, în conformitate cu nouă formă a Legii Finanţelor Publice, potrivit directivelor Uniunii Europene, care să aibă la bază fundamentarea investiţiilor publice şi finanţarea şi care să fixeze nişte obiective evaluate pe bază de indicatori şi un program de echilibrare bugetară locală, eşalonat până în 2020, respectiv 2030, pentru toate judeţele.