Zidul Berlinului, inaugurat la 23 de ani de când Timişoara s-a declarat oraş liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memorialul Revoluţiei a dezvelit un segment din Zidul Berlinului - donat Timişoarei de Senatul Germaniei şi Primăria Berlin.

Pe 20 decembrie 1989, după cinci zile de lupte, peste 100.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, anunţând victoria împotriva comunismului. În balconul Operei s-a format primul partid liber, Forumul Democrat Român, constituit în ilegalitate.

Atunci s-au citit revendicările care au stat la bazele Proclamaţiei de la Timişoara. La 23 de ani, Memorialul Revoluţiei a dezvelit un segment din Zidul Berlinului - donat Timişoarei de Senatul Germaniei şi Primăria Berlin.

“Am văzut prima dată o  bucată din Zidul Berlinului în faţa Parlamentului European şi atunci m-am gândit că ar fi frumos să avem şi noi o bucată la Timişoara. Am făcut demersuri pentru a aduce şi la noi o bucată din acest zid. Consulatul German şi Clubul Rotary Timişoara ne-au ajutat să putem aduce bucata la Timişoara”, a spus Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei.

Segmentul de zid adus la Timişoara are trei metri şi cântăreşte 2,5 tone. Pentru a putea fi adusă în curtea Memorialului Revoluţiei, a fost nevoie de transbordarea lui din TIR, într-un camion.

“Cei de la primărie ne-a ajutat să îl aducem până la Memorialul Revoluţiei, pentru că în centru nu au voie să intre TIR-uri”, a mai spus Orban.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite