Aerul condiţionat, un rău necesar. Problemele de sănătate la care eşti expus

0
0
Aerul condiţionat poate avea efecte negative asupra sănătăţii FOTO Shutterstock
Aerul condiţionat poate avea efecte negative asupra sănătăţii FOTO Shutterstock

Temperaturile caniculare din ultimele zile fac ca aerul condiţionat şi ventilatoarele să devină nelipsite atât la locul de muncă cât şi în locuinţe.

Medicii atrag însă atenţia că tendinţa de a petrece prea mult timp în dreptul aparatului de aer condiţionat, prevăzut la temperaturi cât mai joase, reprezintă un pericol pentru sănătate. Cel mai adesea, aerul condiţionat provoacă dureri acute de coloană vertebrală şi agravează afecţiuni precum discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica şi cifoza. 

„Multe din afecţiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzaţia de rece şi cum, în această perioadă caniculară în majoritatea locurilor în care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este menţinută artificial cu cel puţin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzaţia pe care o simte este cât se poate de plăcută”, a declarat Mihaela Proicea, managerul unei clinici din Capitală. 

Prin urmare, specialista spune că, în ciuda căldurii excesive, încăperile cu temperaturi scăzute ar trebui evitate. „Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe lângă traumatism, dezhidratare, postură corporală incorectă, lipsă de substanţe minerale”, a completat Mihaela Proicea. 

Infecţii respiratorii, alergii şi afecţiuni oculare 

Însă nu doar problemele coloanei pot fi agravate de aerul condiţionat. Aparatul, dacă nu este utilizat corect, predispune la infecţii respiratorii. Asta pentru că în interiorul său se pot acumula microorganisme precum bacterii, virusuri şi ciuperci, care pot cauza otite, rinite, sinuzite şi, în unele cazuri, chiar şi bronşite, atrag atenţia medicii.

Aceştia mai susţin că şi sănătatea ochilor poate fi afectată, în special dacă aparatele de aer condiţionat nu sunt prevăzute cu umidificatoare. Concret, aerul uscat din încăpere duce la apariţia unor afecţiuni oculare, vizate fiind în special persoanele care poartă lentile de contact sau ochelari. Totodată, alergiile pot fi favorizate de aerul condiţionat din cauza polenului, a sporilor de mucegai sau a acarienilor care se adăpostesc în aparat. 

Bacteriile din sistemele de aer condiţionat fac victime 

Cele mai periculoase bacterii care se adăpostesc în filtrele aparatului de aer condiţionat sunt cele din grupul Legionella, care pot cauza o infecţie pulmonară gravă, cunoscută şi sub denumirea de „maladia legionarului”. În prezent, bacteria face tot mai multe victime în New York, unde a cauzat deja opt decese începând cu luna iulie, momentul în care a izbucnit epidemia, cea mai gravă din ultimii ani. Cele mai recente raportări făcute de autorităţile new-yorkeze arată că 97 de persoane au fost afectate deja de boală. 

„Vreau să reamintesc că afecţiunea nu este contagioasă, că ea nu poate trece de la o persoană la alta”, a declarat zilele trecute primarul New York-ului, Bill de Blasio. Concret, infecţia rezultă din inhalarea picăturilor de apă contaminată. Bacteria poate fi dispersată în aer de „ceaţa” care iese din turnurile de răcire a aerului. Ea este deosebit de periculoasă în special pentru persoanele de vârsta a treia, pe fondul unei imunităţi scăzute.

Aşadar, specialiştii susţin că cea mai importantă este prevenţia. De exemplu, între fluxul de aer condiţionat şi o persoană trebuie să fie cel puţin şase metri distanţă, însă este de preferat ca aparatul să fie montat într-un spaţiu mai puţin circulat, în timp ce filtrele trebuie curăţate de două ori pe an, pentru a nu permite acumularea de bacterii. 

Cum se reechilibrează coloana vertebrală 

În cazul apariţiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei cele mai eficiente şi noninvazive tratamente constau în decompresie, mobilizare şi exerciţii fizice sub supraveghere de specialitate. Hidratarea suficientă poate susţine recuperarea în astfel de blocaje, asociată cu odihnă, afirmă doctorii.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri