Zece semne care arată că ai malarie și care pot confundate cu o banală răceală: „Pot apărea convulsii, comă și deces”
0Sunt 10 semne de alarmă ce impun prezentarea de urgență la spital, mai ales că nediagnosticată și netratată la timp, malaria poate fi letală. Până în prezent, în România au fost confirmate 11 cazuri, dintre care doi pacienți au murit.
Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra simptomelor acestei maladii, care poate fi ușor confundată cu o banală răceală. Sunt 10 semne de alarmă care trebuie să îl trimită pe pacient, urgent, la medic.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, specialistul arată la ce trebuie să fie atenți cei care au călătorit în țări exotice.
„Alertă de malarie în România. Sunt deja 11 cazuri și 2 decese (o pacientă de 47 de ani și un pacient de 54 de ani). Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale.
1. Boală infecțioasă provocată de un parazit (Plasmodium), frecventă în regiunile cu climă tropicală și subtropicală (peste 100 de țări și numărul e în creștere).
2. Transmisă în principal prin înțepătura de țânțar (Anopheles femelă - ce are dimensiuni mici și pătrunde ușor prin plase, mai ales între amurg și zori) dar și prin sânge (transfuzii, transplant, ace/seringi contaminate) și chiar și de la mamă la făt (congenitală).
3. Sunt 10 semne de alarmă (de tip pseudogripal) care impun prezentarea la urgență: febră, frison, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, dificultăți respiratorii, dureri abdominale, diaree, alterarea stării generale, probleme cardiovasculare apărute la 7 zile de la prima posibilă expunere până la 3 luni de la ultima posibilă expunere (rar mai târziu). În cazul formelor severe pot apărea și cele ale insuficienței de organ, anemia și icterul, convulsii, comă și deces (15-20% dintre îmbolnăviri).
4. Nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală.
5. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc și un examen de laborator pot să vă asigure ca nu v-ați îmbolnăvit de malarie”, arată medicul pe pagina sa de socializare.
Cazurile tot mai frecvente de malarie i-au speriat pe români. Ce spun experții în turism
Din luna noiembrie, săptămânal, la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr.Victor Babeș” ajung pacienți cu malarie severă. Unii pierd lupta cu boala. Recent, o femeie de 54 de ani care a călătorit în Zanzibar și care a fost internată la Terapie intensivă cu malarie severă a murit. Iar cel mai cunoscut caz este al fostei soții a președintelui Consiliului Județean Cluj, Camelia Tișe, care a murit de malarie, la două săptămâni după ce s-a întors din vacanță.
Mediatizarea acestor cazuri i-a determinat pe mulți să renunțe la călătoriile planificate în Zanzibar, astfel că pe grupurile de turism de pe Facebook au apărut o mulțime de anunțuri postate de români care încearcă să își vândă pachetele de vacanță în acest loc exotic.
„Este cineva interesat de bilete de avion București-Dubai-Zanzibar pentru 2 adulți și un copil cu plecare în data de 09.02.2024 și întoarcere pe 18.02.2024? Și cazare la Tui blue bahari Zanzibar cu all inclusive! A intervenit ceva și nu mai putem pleca!”, este anunțul unui turist de pe grupul Forum Zanzibar.
Paradis pe bani puțini
Numărul românilor care vizitează Zanzibarul a crescut cu 30% în 2023 față de anul precedent. Specialiștii în turism spun că este esențial locul în care turiștii se cazează în aceste zone, unde mănâncă și pe unde se plimbă.
„Zanzibarul are două părți: zona „autentica, locala”, unde ar fi bine să evităm rezervarea cazărilor, și zona mai turistică, deschisă mai mult către europeni : partea de nord și coasta estică”, explică Ana Maria Călin, managerul unei agenţii de turism.
Specialiștii în travel insistă să fie evitate pensiunile și hotelurile slab notate, și să fie alese locații din zonele turistice, pentru mai multă siguranță.