VIDEO Fiinţele microscopice care populează organismul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe piele trăiesc în mod constant milioane de bacterii FOTO: Shutterstock
Pe piele trăiesc în mod constant milioane de bacterii FOTO: Shutterstock

„Dinozauri în miniatură“, aşa sunt numiţi acarienii, fiinţe microscopice care se hrănesc cu pielea umană. Dar organismul este populat de un număr uriaş de microorganisme, iar cele mai multe trăiesc în comuniune cu noi.

„Celulele proprii fiecărui individ trăiesc într-o relaţie permanentă cu celulele bacteriene care populează în mod normal organismul uman, aşa-numita „floră normală". Ea constituie ceea ce, în ultimii ani, este recunoscut sub denumirea de microbiom“, spune conf. dr. Irina Codiţă, şeful Laboratorului de Infecţii Nosocomiale şi Rezistenţă la Antimicrobiene din cadrul Institutului „Cantacuzino“.

De altfel, multe dintre aceste milioane de bacterii, care se găsesc pe toată suprafaţa corpului uman, participă chiar la menţinerea stării de sănătate. 

Dar pe piele, de exemplu, se mai găsesc şi alte microorganisme. De exemplu, pielea ascunde o lume miniaturală, alcătuită din acarieni (care se hrănesc cu resturi de piele moartă), aproape fiecare fir de păr este terenul propice pentru dezvoltarea unor zeci de mii de fungi minusculi. Rădăcinile firelor de păr din gene sunt terenul unor acarieni numiţi Demodex foliculorum, consideraţi inofensivi, dar despre care oamenii de ştiinţă nu cunosc foarte multe lucruri.

În zonele calde şi umede ale corpului trăiesc milioane de bacterii. O singură astfel de bacterie, care face parte din flora saprofită a organismului, se poate multiplica în opt ore până la un milion. Şi, oricât de mult ne-am spăla, numărul bacteriilor de pe piele rămâne de ordinul milioanelor. 

De altfel, în orice moment al vieţii noastre numărul „creaturilor“ de pe corpul uman este echivalent cu numărul oamenilor de pe Pământ. 

Pielea umană, sub microscop. Organismul este o „planetă” populată de fiinţe microscopice

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite