Variola maimuţei are simptome diferite la primele cazuri europene: Leziunile, concentrate în jurul organelor genitale

0
0
Variola maimutei FOTO Shutterstock
Foto Shutterstock

Primii britanici cu variola maimu┼úei, boal─â care se r─âsp├ónde┼čte din prim─âvar─â ├«n lume, prezentau simptome diferite de cele depistate ├«n ┼ú─ârile africane unde aceast─â afec┼úiune era limitat─â anterior, arat─â un studiu publicat s├ómb─ât─â.

În timp ce o criză de febră a fost considerată aproape sistematică în variola maimuţelor, puţin peste jumătate dintre pacienţii studiaţi în Marea Britanie au avut-o, notează acest studiu publicat în Lancet Infectious Diseases, potrivit AFP. 

Efectuat pe aproximativ cincizeci de pacienţi, acest studiu, încă limitat, este unul dintre primele care caracterizează specificul clinic al actualei epidemii de variola maimuţei.

Aceast─â boal─â era anterior limitat─â la zece ┼ú─âri africane. ├Äns─â, de c├óteva luni multe cazuri, peste 3.000 conform ultimelor informa┼úii de la Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS), au fost ├«nregistrate ├«n Europa ┼či pe continentul american.

Marea Britanie este una dintre primele ┼ú─âri ├«n care au fost raportate cazuri anul acesta, de unde ┼či interesul acestui studiu bazat pe observa┼úiile f─âcute la sf├ór┼čitul lunii mai, c├ónd fuseser─â ├«nregistra┼úi doar o sut─â de pacien┼úi britanici.

E┼čantionul corespunde a┼čadar la mai mult de jum─âtate dintre pacien┼úii cunoscu┼úi din ┼úar─â la momentul respectiv. ┼×i, printre ei, variola maimu┼úei s-a manifestat diferit de ceea ce era cunoscut ├«n Africa. Nu numai c─â accesele de febr─â sunt mai pu┼úin frecvente, dar par ┼či mult mai scurte ┼či necesit─â mult mai pu┼úine spitaliz─âri.

├Än ceea ce prive┼čte leziunile tipice ale bolii, acestea sunt cel mai adesea concentrate ├«n jurul organelor genitale. ├Än cazurile anterioare, acestea erau ├«n general mai mari, ajung├ónd de exemplu la fa┼úa sau la ceaf─â.

Pentru autorii studiului, acest specificitate sugerează că primele cazuri britanice s-au infectat prin contact în timpul relaţiilor sexuale. Această ipoteză, care trebuie distinsă clar de ideea că boala s-a transmis pe cale sexuală, corespunde noţiunii bine stabilite că infectarea este posibilă prin atingerea unei leziuni cutanate la un alt pacient.

Majoritatea cazurilor europene ┼či americane au fost ├«nregistrate p├ón─â acum la b─ârba┼úi care au avut rela┼úii homosexuale, dar nu sunt singurii viza┼úi.

Mai pe larg, autorii studiului consideră că observaţiile lor pledează pentru lărgirea definiţiei bolii pentru a depista mai bine cazurile noi, fără a insista, de exemplu, atât de mult pe febră.

Aceste simptome diferite nu ├«nseamn─â c─â epidemia actual─â se datoreaz─â unei noi versiuni a virusului, a┼ča cum subliniaz─â al┼úi cercet─âtori.

ÔÇ×Nu exist─â nicio modificare genetic─â major─âÔÇŁ ├«n virusurile secven┼úiate la pacien┼úii actuali, a remarcat pneumologul Hugh Adler pentru AFP. El sus┼úine c─â, ├«n Africa, multe cazuri, f─âr─â febr─â sau cu leziuni limitate, s-ar putea s─â fi trecut nedetectate.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite