Un nou caz Cîrstoiu în Vrancea. Suspiciuni de incompatibilitate în privința managerului de la Spitalul Focşani INVESTIGAȚIE

0
Publicat:

După ce medicul Cătălin Cîrstoiu a renunțat la candidatura la Primăria Capitalei din cauza mai multor suspiciuni de incompatibilitate, un caz asemănător de potențială incompatibilitate iese la iveală în ceea ce o privește pe Rodica Ifrim, manager interimar al Spitalului Județean Focșani.

Doctorița Rodica Ifrim este manager interimar din martie 2024 FOTO Clinica Tinereții
Doctorița Rodica Ifrim este manager interimar din martie 2024 FOTO Clinica Tinereții

O investigație a jurnaliștilor Hotnews.ro a arătat că anul trecut, Cătălin Cîrstoiu, director al Spitalului Universitar din Capitală, ar fi acordat o consultație contra-cost la clinica pe care o deține soția sa, fapt incompatibil cu funcția de manager de spital. Și, deși medicul a susținut că nu a încălcat legea, în cele din urmă, candidatura sa pentru Primăria Capitalei a fost retrasă de PSD-PNL.

Conform Legii nr.95/2006, managerul unui spital de stat nu are voie sa exercite alte activități, nici măcar cele neremunerate cu exceptia celor din domeniul medical din aceeași unitate sanitară pe care o conduce. (art.178 ali.1 lit. (a) si (c) Legea nr.95/2006). Practic, legea îi oprește pe managerii de spital să lucreze în clinici private.

Iar după cazul Cătălin Cîrstoiu, ”Adevărul” a descoperit, conform documentelor și informațiilor obținute, o posibilă incompatibilitate în ceea ce o privește pe doctorița Rodica-Ioana Ifrim, numită manager interimar la Spitalul Județean Focșani începând cu 29 martie 2024.

Concret, Rodica-Ioana Ifrim, în afară de activitatea din cadrul Spitalul Județean Focșani, mai are colaborări cu trei clinici private, două din Focșani (Medcenter și Clinica Tinereții) și una din Târgu Mureș (Clinica Vita-Nova). Contractele de prestări servicii cu cele trei clinici au fost încheiate de PFA Ifrim Rodica Ioana.

”Adevărul” a verificat marți 21 mai a.c. site-urile celor trei clinici private și pe toate apare în listele medicilor și doctorița Rodica-Ioana Ifrim, actualul manager al Spitalului Județean Focșani.

Conform articolului 178, alineat 4 din Legea nr.95/2006, managerul Rodica-Ioana Ifrim trebuia să înlăture motivele de incompatibilitate (deținerea unui PFA și obtinerea de venituri din consultatii medicale acordate in cele trei clinici private) în termen de 30 de zile de la numirea in funcție, adică până la finalul lunii aprilie 2024, în caz contrar, contractul de management urmand a fi reziliat de plin drept. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

 ”Vă puteți programa la doamna doctor Ifrim pe 27 mai”

”Adevărul” a sunat la toate cele trei clinici private cu care doctorița Rodica-Ioana Afrim colaborează, deși statutul de manager la un spital de stat îi interzice acest lucru, conform prevederilor legale în vigoare. ”Adevărul” a întrebat când se pot face programări la consultații la doctorița Rodica-Ioana Ifrim.

”Sunt locuri disponibile la consultații la doamna doctor Ifrim pe 27 mai, dar și în săptămâna 3-8 iunie”, ne-au precizat reprezentanții clincii Medcenter.

”Vă dăm telefonul asistentei doamnei doctor Ifrim și vorbiți cu aceasta pentru a face programare la noi la clinică pentru o consultație”, a venit răspunsul telefonic din partea Clinicii Tinereții din Focșani.

Am sunat și la Clinica Vita-Nova din Târgu Mureș. ”Doamna doctor Ifrim nu mai locuiește în Târgu Mureș și vine mai rar pentru consultații la clinică. Ne anunță de fiecare dată din timp. Sunați săptămâna viitoare și vă vom spune când oferă doamna doctor Ifrim consultații”, ne-au spus la telefon reprezentanții clinicii din Târgu Mureș.

Reacția managerului Ifrim

”Adevărul” a luat legătura și cu doctorița Rodica-Ioana Ifrim, managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, pentru a solicita un punct de vedere în ceea ce privește suspiciunile de incompatibilitate.

Reporter: Sunteți manager interimar la Spitalul Județean Focșani și totodată colaborați cu trei clinici private, clinici ce ne-au confirmat că încă aveți colaborare, deși legea interzice acest lucru?

Dr. Rodica-Ioana Ifrim: Contractele de colaborare se vor rezilia, se vor suspenda pe perioada manageriatului.

Reporter: Da, dar conform legii, motivele de incompatibilitate ar fi trebuit înlăturate în termen de 30 de zile de la numirea în funcție, adică până la sfârșitul lunii aprilie.

Dr. Rodica-Ioana Ifrim: O să mă interesez și o să vorbesc la clinici.

Reporter: Însă ar fi trebuit deja suspendate colaborările.

Dr. Rodica-Ioana Ifrim: Voi vorbi... Oricum, eu nu am mai mers nici la Târgu Mureș. Oricum, celelalte contracte se suspendă pe perioada managerială.

Reporter: Da, dar repet, am sunt la cele două clinici din Focșani și mi-au spus că se pot face programări la dumneavoastră. Cumva, contractele încă decurg.

Dr. Rodica-Ioana Ifrim: OK, voi vorbi și eu la clinicile respective.

Cât a câștigat doctorița Rodica Ifrim din colaborările cu clinicile private

”Adevărul” a consultat și declarațiile de avere depuse în ultimii ani de către doctorița Rodica-Ioana Ifrim pentru a vedea ce sume a câștigat ca urmare a contractelor încheiate de PFA-ul pe care îl are respectivele clinici. Conform declarației de avere depuse pe 14 iunie 2023, în 2022 aceasta a avut venituri de 133.967 lei din colaborările cu clinicile private, în timp ce în 2021 veniturile au fost de 111.658 lei. În anul 2020, veniturile din colaborări cu clinici private au însumat 68.374 lei, în timp ce în 2019 au fost de 108.000 lei.

Suspiciuni de incompatibilitate în cazul unui alt medic

Iar situația managerului Rodica-Ioana Ifrim nu este unică de la Spitalul Județean Focșani, singura unitate medicală din provincie aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

Al doilea caz este cel al medicului stomatolog Mihai Nedelcu, în prezent consilier local PSD la Focșani și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Focșani. Conform mai multor informații și documente obținute de ”Adevărul”, doctorul Mihai Nedelcu a fost ales în data de 9 februarie 2024 vicepreședinte al organizației municipale a PSD Focșani, funcție incompatibila cu cea de membru în consiliul de administratie al Spitalului Județean Focșani.

Pe site-ul oficial al Spitalului Județean Focșani, doctorul Mihai Nedelcu figurează în continuare ca președinte al Consiliului de Administrație.

Doctorul Mihai Nedelcu este președinte CA la spital și vicepreședinte PSD Focșani FOTO Facebook
Doctorul Mihai Nedelcu este președinte CA la spital și vicepreședinte PSD Focșani FOTO Facebook

Prin Legea nr. 205/21 septembrie 2020, art. 178, alin.1, lit. F din Legea Sănătății a fost modificat specificând: «calitatea de membru în CA al unui spital este incompatibilă cu exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic, atât la nivel național, cât și la nivel local».

”Adevărul” l-a contactat telefonic pe doctorul Mihai Nedelcu pentru a solicita un punct de vedere suspiciunile de incompatibilitate. ”Vă voi răspunde în scris legat de acest subiect”, a declarat doctorul Mihai Nedelcu pentru ”Adevărul”. Acesta nu a mai răspuns ulterior.

Tăcerea lui Rafila

”Adevărul” a solicitat un punct de vedere și ministrului Alexandru Rafila privind cele doua cazuri, însă ministrul Sănătății ne-a cerut să facem o cerere scrisă în acest sens.

”Adevărul” a solicitat oficial de la Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Integritate puncte de vedere privind suspiciunile de incompatibilitate în cazul doctorilor Rodica-Ioana Ifrim și Mihai Nedelcu și le va prezenta de îndată ce le va primi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite