Trucuri care te ajută să-ţi scazi vârsta biologică, să arăţi şi să te simţi mai tânăr
0Nu vârsta din buletin este cea care contează, ci vârsta pe care o are cu adevărat organismul tău. Nu întâmplător, unele persoane arată şi se simt mult mai tinere decât sunt în realitate. Genele au un important cuvânt de spus, dar contează foarte mult şi stilul de viaţă. Unele obiceiuri adaugă ani vârstei biologice, altele te „întineresc“.
În prezent, există o industrie foarte bine dezvoltată a terapiilor antiaging de toate tipurile – de la cele cosmetice, la cele chirurgicale sau pe bază de medicamente. „Tratamentele antiaging se împart în trei mari clase de medicamente: antioxidanţi, tratamente eutrofice (de hrănire a organismului) şi hormonale. În categoria tratamentelor hormonale intră hormonul de creştere, care este secretat în mod normal în perioada de creştere şi care nu mai este eliberat după adolescenţă, hormonul masculin (testosteron) şi derivaţii săi, hormonii feminini (estrogen, progesteron) şi melatonina“, explică medicul Adrian Stănescu, specialist antiaging, de la Clinica Sansage, din Bucureşti.
Melatonina are rolul de a regla ceasul biologic (ciclul noapte/zi), astfel încât să putem dormi suficient şi să ne menţinem tinereţea cât mai mult timp. Dintre toate aceste tratamente, cel care este lipsit de efecte adverse şi care nu necesită supraveghere medicală este cel cu antioxidanţi.
Dar niciunul dintre aceste tratamente nu are eficienţă maximă fără un stil de viaţă echilibrat. De aceea, este important să iei câteva măsuri care scad vârsta biologică a organismului.
Persoanele care fumează un pachet de ţigări pe zi îmbătrânesc cu 8 ani, arată studiile. Aşadar, renunţarea la ţigări înseamnă plămâni mai sănătoşi, o inimă care funcţionează normal, un creier bine oxigenat şi mai puţine riduri.
21 de minute de exerciţii fizice moderate, de trei ori pe săptămână, te întineresc cu 3,7 ani. Aceasta este concluzia medicului Michael F. Roitzen publicată în cartea „The Real Age Workout“. Potrivit acestuia, dacă pe lângă alergare sau înot mai adaugi şi un program de exerciţii cu greutăţi, reduci riscul de a suferi de osteoporoză sau de alte afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor cu 80%.
Mişcarea creşte nivelul de oxigen din organism şi, astfel, îmbunătăţeşte capacitatea inimii, a plămânilor şi a vaselor de sânge de a suplimenta cantitatea de oxigen care ajunge la muşchi. Dacă muşchii sunt menţinuţi în formă, şi pielea va fi mai fermă, iar tu vei arăta mai tânăr. Chiar şi treburile casnice pot fi considerate o formă de exerciţii fizice.
Lipsa somnului odihnitor sau orele insuficiente de somn afectează serios organismul şi, prin urmare, îmbătrânim prematur. De exemplu, persoanele care nu dorm destul prezintă o reducere a numărului de celule albe (care alcătuiesc sistemul imunitar) cu 20%.
În anumite etape ale somnului se produce regenerarea sistemului imunitar, nervos, muscular şi osos şi se produc hormoni. În alte etape, timp de 20 de minute, somnul poate fi asemănat cu activitatea fizică intensă, deoarece debitul sangvin creşte, organismul consumă o cantitate mare de oxigen şi de zahăr şi creşte activitatea cerebrală. Cele opt ore recomandate de somn au drept scop trecerea prin fiecare dintre aceste etape, pentru a ne ajuta să „întinerim“ cu cel puţin 5 ani.
O persoană cu o dantură impecabilă şi strălucitoare arată bine şi la 60 de ani. Pe când cariile, gingivita, infecţiile de la nivelul gurii ne fac să arătăm cu cel puţin 5 ani mai în vârstă. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc să ne îngrijim dantura încă din tinereţe.
O viaţă socială activă creşte speranţa de viaţă şi, în acelaşi timp, ameliorează calitatea vieţii. S-a demonstrat recent că ieşirile cu prietenii, relaţiile bune cu colegii de serviciu şi cu rudele stimulează sistemul imunitar şi, prin urmare, ne apără de boli. Astfel, întinerim cu aproximativ 3 ani.
Menţine o viaţă sexuală activă
O viaţă sexuală satisfăcătoare te întinereşte cu aproximativ 5 ani. Este vorba, mai ales, de cuplurile care fac sex cel puţin de două ori pe săptămână. Potrivit studiilor recente, cei care fac sex doar o dată pe lună sau mai rar prezintă o rată de mortalitate dublă faţă de cei care au o viaţă amoroasă mai activă.
Pentru a te simţi cu 10 ani mai tânăr, este necesară o dietă bogată în substanţe nutritive şi antioxidanţi, dar săracă în grăsimi, carbohidraţi şi sare. Atenţie însă, din alimentaţie nu trebuie să lipsească cu desăvârşire nicio categorie de alimente!