Doza de urgență dintr-un antibiotic, eliberat fără rețetă, va acoperi tratamentul pentru 48 de ore - Precizări ale Ministerului Sănătății
0Ministerul Sănătății s-a răzgândit: Dacă inițial anunța că românii vor putea primi, în farmacii, antibiotic fără rețetă pentru trei zile, acum, potrivit ultimelor precizări, antibioticele se vor putea elibera în „situații de urgență” pentru 48 de ore.
Ministerul Sănătății a făcut precizări legate de ordinul care reglementează eliberarea antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv. Oficialii transmit că nu se impune niciun model special de formular. De asemenea, a fost redus termenul pentru eliberarea antibioticelor fără rețetă de la 72 de ore la 48 de ore.
Astfel, în baza unei declarații pe propria răspundere, farmaciștii pot elibera fără prescripție, „doar în situații de urgență”, anumite antibiotice care acoperă doza pentru două zile.
„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.”, adaugă Ministerul Sănătății.
Mai mult decât atât, oficialii subliniază că „Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular”.
„Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale", menționează Ministerul Sănătății.
Noua metodologie de monitorizare a prescrierii și de raportare a eliberării medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic nu modifică eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice compensate sau gratuite.
Reprezentanți ai farmaciștilor afirmă că „doza de urgență” nu reprezintă un concept nou și că eliberarea unui antibiotic „nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist”, potrivit Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.
Lucru susținut și de Florina Bonifate, vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România.
„Antibioticele nu vor fi vândute la liber, așa cum se tot spune. Omul se poate duce să ceară, dar asta nu înseamnă că va și primi. Farmacistul va da antibiotice în regim de urgență doar dacă el consideră că este cu adevărat o urgență“, a menționat anterior Florina Bonifate.