Tarifele medicilor de familie și din ambulatoriu rămân neschimbate până la sfârșitul lui 2024

0
0
Publicat:

Tarifele pentru medicii de familie și din ambulatoriu se mențin la același nivel până la sfârșitul anului a confirmat Colegiul Medicilor din România. Asta după ce la începutul anului CNAS propusese reducerea acestora cu procente cuprinse între 22,5% și 35,8%.

Tarifele medicilor de familie nu vor fi reduse, anunță CMR - Foto Arhivă
Tarifele medicilor de familie nu vor fi reduse, anunță CMR - Foto Arhivă

Pentru prima jumătate a anului, Guvernul aprobase un act normativ prin care aceste tarife erau menținute la nivelul din 2023, dar nu a oferit clarificări pentru a doua jumătate.  

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus inițial reduceri semnificative, dar în aprilie, ministrul Finanțelor a confirmat menținerea tarifelor până la sfârșitul anului, cu alocarea a 2,1 miliarde de lei din buget. Decizia a fost confirmată recent de Colegiul Medicilor din România (CMR), după negocieri cu CNAS privind contractul-cadru și normele de aplicare ale acestuia, conform sursei citate. 

În cadrul întâlnirii de negociere de luni, 13 mai, între CNAS și CMR, Colegiul a anunțat că va finaliza în curând formalitățile necesare pentru încheierea procedurii de negociere, formalități care includ consemnarea discuțiilor și orice clarificări suplimentare. 

Concret , s-a convenit „menținerea valorii punctului pentru medicină de familie și ambulatoriu de specialitate, până la finalul anului 2024”, a anunțat Colegiul Medicilor, într-un comunicat. 

În 2024, în medicina primară, punctul per capita rămâne la 12 lei, iar punctul pe serviciu medical la 8 lei. În asistența medicală ambulatorie de specialitate, punctul pe serviciu medical se menține la 4,5 lei. 

Participanții au decis să continue activitatea grupurilor tehnice de lucru CMR-CNAS pentru toate domeniile, implicând activ corpul medical din diverse specialități și segmente ale sistemului medical. 

CMR va continua efortul de colaborare inter-instituțională necesar pentru a sprijini CNAS și toate celelalte instituții ale statului, cu rol și atribuții în analizarea și soluționarea problemelor generate de mecanismele de finanțare, care cauzează atât inechități pentru furnizorii de servicii medicale, cât și probleme de acces al populației României la servicii medicale”, a mai spus Colegiul Medicilor. 

Reduceri care au stârnit revolta 

La începutul anului, CNAS a propus noi valori pentru punctele per capita și pe serviciu în medicina de familie și ambulatoriu, bazate pe bugetul de stat pentru 2024. Deoarece suma alocată era considerabil mai mică decât cea din anul precedent, au existat îngrijorări legate de reducerea tarifelor.

Propunerea CNAS ar fi redus valoarea punctului per capita pentru medicina primară la 7,7 lei și pe serviciu la 6,2 lei în 2024, față de 12 lei și, respectiv, 8 lei în 2023. Aceasta ar fi însemnat o scădere de 35,8% și, respectiv, 22,5%. Pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu ar fi scăzut cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024. Colegiul Medicilor a estimat că implementarea propunerii ar fi redus finanțarea reală cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate și cu 50% pentru serviciile de stomatologie. 

Medicii de familie din toată țara au protestat după anunțarea diminuării bugetului. Unii dintre ei spuneau chiar că nu-și vor mai reînnoi contractul cu CNAS, ceea ce însemna că pacienții ar fi trebuit să plătească pentru serviciile medicale. și Colegiul Medicilor din România (CMR) a cerut, la acea vreme, retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de CNAS privind valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

În ianuarie 2024, o hotărâre de guvern a menținut tarifele medicale la nivelul din 2023 pentru primul semestru. Nu s-a oferit soluție pentru a doua jumătate a anului, dar a fost subliniată necesitatea eficientizării cheltuirii fondurilor pentru a sprijini asistența medicală ambulatorie de specialitate. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite