Schimbări în acordarea concediilor medicale. Doctor de familie: „Modificarea se referă la bolile infecto-contagioase din grupa A”

0
Publicat:

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate aduce noi modificări în acordarea concediilor medicale. Concret, medicii de familie vor putea elibera certificate de concediu medical pentru 7 zile legate numai în anumite condiții, după care doar medicii specialiști mai pot prelungi concediul.

Schimbări în acordarea concediului medical - Foto Arhivă
Schimbări în acordarea concediului medical - Foto Arhivă

Pentru restul bolilor, regula nu se schimbă, doctorii de familie vor putea da în continuare maximum 7 zile de concediu medical, dar în două etape, un prim certificat pentru cel mult 4 zile calendaristice și încă unul de maximum 3 zile, după ce pacientul se prezintă din nou la cabinet. De asemenea, concediul se poate prelungi după cele 7 zile doar de medicul specialist.

Modificarea pe care o aduce noul ordin se referă la bolile infecto-contagioase din grupa A“, a explicat medicul de familie Mihai Mara pentru „Adevărul“.

Totodată, noutatea este dată de faptul că pe listă apare și COVID-19, iar medicii de familie vor putea acorda din prima o singură filă de concediu medical.

În octombrie anul trecut a apărut Ordonanța de Urgență Nr. 88, care a schimbat regulile de emitere a concediilor medicale. Noi atunci ne-am sesizat și am întrebat atât CNAS, cât și Ministerul Sănătății cum o să mai putem acorda concedii pentru COVID-19, pentru că nu se mai puteau acorda pe cod 51 de izolare și nu am primit niciun răspuns de la nimeni. După mai bine de șase luni au corectat problema. Era chiar aiurea să vină un pacient cu COVID sau să îl depistezi la cabinet, pentru că făceam teste, și să îi dai un concediu pe patru zile, după care să îl chemi din nou, printre oameni bătrâni, să îi mai prelungim concediul. Nu a fost gândită bine, acum măcar au corectat și îi putem da din prima câte zile este nevoie. Este singura schimbare adusă de noul ordin“, adaugă medicul de familie clujean.

În plus, doctorul Mihai Mara a precizat că aceste zile de concediu, acordate pentru afecțiunile infecto-contagioase de grup A, „nu se contorizează în cele 28 de zile pe care medicii de familie le pot da pe ultimele 12 luni pacientului“.

Pacienții bolnavi de COVID-19 vor primi indemnizația pentru concediul medical egală cu 100% din venituri, odată cu încadrarea acestei afecțiuni ca boală infecto-contagioasă de grup A.

Bolile din grupa A

Listă bolilor din grupa A pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical inițial de 7 zile sunt:

  1. amibiaza (dizenterie amibiană);
  2. antraxul;
  3. bruceloza;
  4. difteria;
  5. febra butonoasă;
  6. febra galbenă;
  7. febrele paratifoide A, B, C;
  8. febra Q;
  9. febra recurentă;
  10. febra tifoidă;
  11. filarioza, dracunculoza;
  12. hepatita virală acută;
  13. holera;
  14. infecția gonococică;
  15. infecția HIV;
  16. leishmaniozele;
  17. lepra; 
  18. leptospiroza;
  19. limfogranulomatoza inghinală benignă; 
  20. malaria;  
  21. meningita meningococică și meningococemia;
  22. morva, melioidoza;  
  23. ciuma; 
  24. poliomielita și alte neuroviroze paralitice; 
  25. psitacoza-ornitoza; 
  26. rabia;
  27. scarlatina; 
  28. sifilisul; 
  29. șancrul moale; 
  30. tetanosul; 
  31. tifosul exantematic; 
  32. tuberculoza (toate formele și localizările); 
  33. tularemia; 
  34. tusea convulsivă; 
  35. COVID-19.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite