STUDIU Sprayul nazal cu ketamină ar putea ajuta la tratarea migrenelor cronice

0
Publicat:

Sprayul nazal cu ketamină ar putea fi eficient în tratarea migrenelor cronice, potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Regional Anesthesia & Pain Medicine". Oamenii de ştiinţă avertizează, în acelaşi timp, împotriva utilizării în exces a acestui tratament.

Migrenele cronice ar putea fi tratate cu un spray nazal cu ketamină / Foto: Arhivă
Migrenele cronice ar putea fi tratate cu un spray nazal cu ketamină / Foto: Arhivă

„Acest studiu sugerează că (ketamina intranazală) poate oferi un efect de calmare a durerii cu efecte secundare limitate pentru (migrena cronică refractară)", arată studiul.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că studiul a inclus în principal femei tinere albe şi că majoritatea participanţilor au folosit spray-ul împreună cu alte medicamente, ceea ce a făcut dificilă stabilirea beneficiilor spray-ului în sine. Scopul principal a fost acela de a încerca să se determine dacă ketamina ar putea fi utilizată pentru migrenele cronice rezistente la tratament.

Ce simtome aveau persoanele

Cercetătorii au evaluat rezultatele şi experienţele persoanelor cărora li s-a administrat spray nazal cu ketamină pentru migrenă cronică refractară — o durere de cap persistentă sau una care nu răspunde la tratamente — în perioada ianuarie-februarie 2020 la Jefferson Headache Center.

Pe parcursul celor două luni, 242 de persoane au primit un spray nazal cu ketamină, dintre care 169 au fost de acord să fie chestionate. 80% erau femei cu vârsta medie de 44 de ani. Peste 67% au raportat dureri de cap zilnice şi aproape 85% au încercat mai mult de trei tipuri de medicamente preventive.

Cele mai frecvente motive de a accepta să utilizeze un spray nazal cu ketamină au inclus „răspunsuri parţiale la analgezice (100, sau 59%) şi medicamente preventive (52, sau 31%), beneficiul anterior al ketaminei intravenoase (38, sau 22,5%) şi eşecul lidocainei intravenoase (22, sau 13%)", se menţionează în studiu.

Efecte secundare

În general, pacienţii au spus că au folosit spray-ul nazal de şase ori timp de 10 zile pe lună în medie. Aproape jumătate (49%) au spus ca spray-ul a fost „foarte eficient", în timp ce 39,5% l-au considerat „oarecum eficient". Mai mult de o treime (35,5%) au spus că după administrare calitatea vieţii lor a fost „mult mai bună". Aproape 75% dintre participanţi au raportat cel puţin un efect secundar — oboseala şi vederea dublă sau înceţoşată au fost cele mai frecvente.

„Dependenţa este un potenţial dezavantaj", au spus cercetătorii, subliniind că studiul lor a arătat că 23 de persoane au folosit spray-ul zilnic şi 37 l-au folosit mai mult de 15 zile pe lună, potrivit unui comunicat.

Autorii lucrării sunt cercetători la Departamentul de Neurologie de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, la Ohio Health şi Universitatea Rush din Chicago.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite