O adolescentă a murit după ce a pulverizat deodorant. Avertismentul tatălui distrus de durere
0Giorgia Green, 14 ani, ar fi suferit un stop cardiac după ce a pulverizat un deodorant tip spray în dormitor, susțin părinții fetei, citați de BBC. Aceștia vor ca avertismentele de pe produse să fie mai vizibile.
Aerosolii din deodorantele de tip spray s-au dovedit fatale pentru Giorgia Green, 14 ani. Potrivit declarațiilor părinților, fata, bolnavă de autism, ar fi fost găsită inconștientă în dormitorul ei, pe 11 mai, anul trecut, din pricina inhalării unei cantități mari de aerosoli prezenți în aceste recipiente.
„Oamenii nu știu cât de periculos poate fi conținutul din aceste recipiente”, a spus tatăl Giorgiei, Paul.
Acesta ar vrea ca avertismentele înscrise pe aceste butelii să fie mai vizibile astfel încât să poată fi citite cu ușurință de oricine. „Nu vrem ca moartea fiicei noastre să fie în zadar”, a mai spus tatăl.
Acesta a dezvăluit și motivul pentru care Giorgia obișnuia să stropească cu deodorant în cameră: „Dacă se simțea chiar și puțin stresată, ea stropea cu acest spray care o făcea să se simtă relaxată pentru că este deodorantul pe care îl folosea soția mea”.
Asociația Britanică a Producătorilor de Aerosoli (BAMA) a declarat că deodorantele au „avertismente foarte clare”. Companiile sunt obligate să pună avertismentul „a nu se lăsa la îndemâna copiilor” pe deodorantele cu aerosoli pe care îi vând.
Cantitatea pulverizată de Girogia nu este cunoscută exact, dar se presupune că a fost mai mare decât cea obișnuită.
La un moment dat inima ei s-a oprit din cauză că a inspirat aerosolii.
Potrivit Biroului Național de Statistică (ONS), „deodorantele” sunt menționate în 11 certificate de deces emise între 2001 și 2020.
Numărul victimelor, însă, este cel mai probabil mai mare, substanțele nefiind întotdeauna menționate.
Butanul, principalul ingredient al deodorantului folosit de Giorgia, a fost înregistrat în cazul a 324 de decese din aceeași perioadă, iar izobutanul și propanul au fost menționate în 123, respectiv 38 de decese.
„Este ușor să presupui că deodorantele sunt complet sigure și fără niciun risc. Adevărul este că nu sunt. Există o percepție greșită comună conform căreia decesele provocate de aerosoli au loc doar în scenariile de abuz de substanțe, dar acest lucru nu este deloc adevărat. Am observat mai multe decese în ultimii ani în care copiii și adulții tineri au folosit în exces aerosoli – de la adolescenți conștienți de mirosul corpului până la copii care caută să își găsească liniștea în mirosurile cu care sunt obișnuiți”, a spus Ashley Martin, consilier de sănătate publică al Societății Regale pentru Prevenirea Accidentelor din Marea Britanie.