Rezultate pozitive pentru un tratament împotriva migrenelor. Se administrează prin spray nazal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tratament administrat cu ajutorul unui spray nazal împotriva migrenelor, dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer, a înregistrat efecte pozitive împotriva acestor dureri şi a altor simptome, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP, citată de Agerpres.

Pfizer, pe cale să descopere un tratament eficient pentru migrene Foto Shutterstock
Pfizer, pe cale să descopere un tratament eficient pentru migrene Foto Shutterstock

 Zavegepant, cum este denumit medicamentul, „s-a dovedit eficient în tratarea punctuală a migrenei", dezvoltând puţine efecte secundare, au precizat autorii studiului apărut în Lancet Neurology, una dintre cele mai importante reviste de neurologie din lume.

Tratamentul se administrează printr-un spray nazal şi nu pe cale orală și a fost testat şi comparat cu un placebo pe mai multe sute de pacienţi.

Testarea a dovedit că este mult mai eficient în reducerea durerii şi, într-o mai mică măsură, a simptomelor considerate cele mai grave în rândul pacienţilor examinaţi şi care sufereau de migrene.

Migrena nu se rezumă însă doar la cefalee - durere de cap. Afecţiunea este adeseori însoţită de alte simptome, precum perturbaţii ale vederii şi o intoleranţă la lumină.

„Va trebui să facem noi studii”

Rezultatele favorabile validează a priori o alegere strategică importantă a grupului Pfizer. Gigantul american a cumpărat în urmă cu un an cu peste două miliarde de dolari compania Biohaven, care a dezvoltat Zavegepant, precum şi alte tratamente împotriva migrenelor.

„Va trebui să facem noi studii pentru a confirma că Zavegepant este sigur pe termen lung şi că el rămâne eficient de la un episod la altul", au prevenit totuşi reprezentanţii companiei farmaceutice americane.

De altfel, acest studiu clinic a analizat doar eficienţa moleculei active în calmarea unui acces de migrenă. Or, Pfizer doreşte să facă din noul produs medical un tratament preventiv.

Medicamentul face deja obiectul unei cereri de autorizare ce a fost depusă la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). În schimb, o procedură similară nu a fost deocamdată începută în Uniunea Europeană.

„Dacă FDA îl va aproba, Zavegepant ar putea oferi o nouă posibilitate importantă de tratament împotriva migrenelor, mai ales pentru persoanele care vor să scape repede de dureri sau în favoarea celor pentru care ar fi interesant să existe o metodă de administrare alternativă", a declarat James Rusnak, un director de la Pfizer, într-un comunicat de presă.

Tratamentele administrate printr-un spray nazal tind, într-adevăr, să funcţioneze mai bine împotriva migrenelor decât cele administrate pe cale orală. Ele prezintă şi avantajul de a-i scăpa pe pacienţi de greaţa şi de vărsăturile care pot însoţi anumite migrene.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite