Studiu. După COVID-19, unii pacienți pot avea tulburări neurologice. Cine e la risc

0
Publicat:

Un studiu realizat în România privind impactul COVID-19 asupra vârstnicilor arată că infecţia provocată de virusul SARS-CoV-2 generează modificări sau alterări cognitive. Un sfert dintre cei afectați au avut de suferit din cauza ceții mintale.

Mulți pacienți cu long Covid au rămas cu sechele cerebrale
Mulți pacienți cu long Covid au rămas cu sechele cerebrale

Aproape un sfert dintre vârstnicii care au făcut COVID-19, inclusiv persoane care nu fuseseră diagnosticate anterior cu patologie neuro-degenerativă, au prezentat, în urma bolii, simptome precum tulburări de memorie şi anxietate. Cel puțin așa arată un studiu realizat de experții români la care au participat 304 pacienţi în vârstă. Concluziile arată că 24% dintre aceștia, adică 73 de pacienţi, au suferit modificări sau alterări cognitive post COVID. Dintre aceștia, 11 au suferit accidente ischemice periferice. De asemenea, 18 pacienţi reprezentând 6% din totalul celor investigați, au fost diagnosticaţi cu anxietate si depresie.

Ce este și cum se manifestă sindromul „brain fog“

Însă nu numai persoanele în vârstă prezintă astfel de simptome. Există mulți pacienți tineri care, după ce au trecut prin boală, au rămas cu sechele. „Am pacienți care au fost bolnavi de COVID-19 și care suferă acum de long-COVID”, a declarat, pentru „Adevărul“, dr. Cristina Barbu, medic de familie în localitatea Cotnari din județul Iași.

Este vorba despre simptome caracteristice bolii și care încă sunt prezente. Am pacienți care încă au rămas cu tulburări la nivel respirator, prezintă fragilitate tegumentară, adică uscăciune a pielii, lipsa mirosului, cădere excesivă a părului, care suferă de anxietate și de așa-numitul «brain fog» (ceață mintală - n.r.). Este vorba despre o senzație de creier în ceață, despre gândire mai înceată, o lentoare în gândire, dar și în mișcări. Totul parcă are loc cu încetinitorul. Încă nu știm totul despre COVID, încă nu știm cu ce sechele poate rămâne un pacient care a trecut prin boală. Mai avem foarte multe de învățat“, a mai spus medicul.

Medic: „Își vor aminti toată viața“

Evident că după o astfel de boală mulți dintre noi am devenit anxioși. „După ce au stat în spital, mulți dintre ei intubați, la un pas de a-și pierde viața, este absolut normal să rămână cu amintiri neplăcute, afectați nu numai fizic, dar și psihic, și emoțional. Acum orice răceală îi sperie. Și pe bună dreptate. Le reactivează amintiri din perioada în care au fost bolnavi, o perioadă extrem de traumatizantă care îi va urmări întreaga viață“, a mai adăugat medicul Cristina Barbu.

Coordonatoarea studiului, Ioana Ioancio, medic primar geriatrie-gerontologie, a declarat că pacientul care suferă de sindromul „brain fog“ trebuie consultat de medici de specialitate și tratat. „Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul cu ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu SARS-COV-2. Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-COV-2, şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neurodegenerativ“, a mai explicat medicul.

Studiul a fost realizat pe pacienţi internaţi sau consultaţi în ambulatoriu în perioada iunie 2022 - martie 2023, diagnosticaţi sau nu cu patologie neurodegenerativă, infectaţi cu SARS-CoV-2. Concluziile au evidenţiat că mulţi dintre pacienţi au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei, şase luni după infectarea cu SARS-COV-2.

Vaccinul, cea mai sigură metodă de imunizare
Vaccinul, cea mai sigură metodă de imunizare

Cum ne protejăm împotriva COVID-19

Medicul Cristina Barbu recomandă, în continuare, vaccinarea.

Mai ales persoanele cu comorbidități ar trebui să ia în considerare vaccinarea. Chiar dacă boala și-a pierdut din intensitate, chiar dacă acum avem parte de forme ușoare de boală, persoanele vulnerabile ar trebui să se protejeze în continuare“, explică aceasta. Ea a completat că în ultima perioadă la cabinet s-au prezentat pacienți cu forme ușoare ale bolii: „Simptomele sunt asemănătoare virozelor respiratorii. Doar în urma testării puteam afla dacă pacientul respectiv are sau nu COVID-19. Însă, chiar dacă această tulpină este mai «blândă», niciodată nu știm cum reacționează organismul unei persoane care suferă de boli cronice, autoimune sau oncologice“.

Mai mult, pentru că ne aflăm în perioada vaccinării sezoniere, cine dorește se poate imuniza atât împotriva COVID, cât și împotriva gripei comune. „Ne putem imuniza chiar în aceeași zi, chiar dacă vorbim despre vaccinuri diferite“, a mai declarat medicul Barbu.

Unde ne testăm

Testarea COVID-19 se realizează în continuare în cabinetul medicului de familie.

Este foarte important să știm dacă ne-am infectat cu coronavirus sau cu alt tip de virus. Motivul? COVID-19 este o afecțiune care ar trebui luată foarte în serios, căci poate veni la pachet și cu complicații. Testări se fac și în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Există anumite unități medicale unde, înainte de internare, se efectuează testarea. Evident, ne putem testa și la laboratoarele medicale, la cerere“, a mai explicat medicul Barbu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite