Vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca ar putea fi declarat „defectuos”. Riscurile vaccinării cu acest ser depășeau „pericolul pandemiei”

0
Publicat:

Vaccinul împotriva Covid-19 produs în Marea Britanie de Oxford-AstraZeneca a fost etichetat ca fiind "defectuos" într-un proces de amploare care arată că afirmațiile privind eficacitatea sa au fost "exagerate în mod considerabil".

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca ar fi fost „exagerată în mod considerabil”
Eficacitatea vaccinului AstraZeneca ar fi fost „exagerată în mod considerabil”

Gigantul farmaceutic este dat în judecată într-un proces de către Jamie Scott, care a suferit o leziune cerebrală permanentă semnificativă din cauza unui cheag de sânge și care l-a lăsat incapabil să muncească, după ce s-a vaccinat în aprilie 2021.

O a doua reclamație a fost depusă de văduvul și cei doi copii mici ai Alpei Tailor, în vârstă de 35 de ani, care a murit după ce a făcut vaccinul produs de AstraZeneca, gigantul farmaceutic din Marea Britanie.

Aceste procese ar putea deschide calea pentru aproximativ 80 de cereri de despăgubiri în valoare estimată la 80 de milioane de lire sterline pentru o nouă afecțiune cunoscută sub numele de Trombocitopenie și Tromboză induse de Vaccin (VITT) care a fost identificată de specialiști în urma folosirii vaccinului anti-Covid-19 AstraZeneca.

Cu toate acestea, arată The Telegraph, studiile independente arată că vaccinul AstraZeneca a fost eficient în combaterea pandemiei, salvând mai mult de șase milioane de vieți la nivel global în primul an de distribuire. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că vaccinul este "sigur și eficient pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani" și că efectul advers este "foarte rar".

Vaccinul AstraZeneca, eliminat din programul de vaccinare din Marea Britanie

De asemenea, fostul premier britanic, Boris Johnson, a lăudat vaccinul ca fiind un "triumf pentru știința britanică". Cu toate acestea, produsul AstraZeneca nu mai este utilizat în Marea Britanie, în schimb Guvernul recomandă alte trei vaccinuri pentru programul de vaccinare de toamnă.

În lunile care au urmat distribuirii, oamenii de știință au identificat un posibil efect secundar grav al vaccinului AstraZeneca. În urma acestui fapt, s-a recomandat ca produsul să nu mai fie administrat persoanelor sub 40 de ani în Marea Britanie, deoarece riscul depășea pericolul reprezentat de Covid.

AstraZeneca a declarat că siguranța pacienților este "prioritatea sa cea mai mare", că vaccinul său, numit Vaxzevria, "a demonstrat în mod continuu că are un profil de siguranță acceptabil" și că reglementatorii din întreaga lume "afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile efectelor secundare extrem de rare".

Potrivit cifrelor oficiale ale Agenției pentru Medicamente și Produse Sanitare (MHRA), cel puțin 81 de decese în Marea Britanie sunt suspectate a fi legate de reacția adversă care a cauzat formarea de cheaguri de sânge la persoanele care aveau și un număr scăzut de trombocite.

În total, aproape una din cinci persoane care au suferit de această afecțiune a murit, conform cifrelor proprii ale MHRA.

Familiile celor decedați au primit 120.000 de lire sterline de Guvern

Familiile se plâng că suma acordată drept despăgubire de Guvern - o sumă fixă, scutită de impozit, de 120.000 de lire sterline - este insuficientă, ceea ce le-a determinat să inițieze acțiuni legale în instanța superioară împotriva AstraZeneca.

Avocatul primei victime susține că vaccinul AstraZeneca a fost "defectuos", în sensul că nu a fost la fel de sigur pe cât erau îndreptățiți oamenii să se aștepte.

Al doilea caz este depus de Anish Tailor, a cărei soții a murit în aprilie 2021, la mai puțin de o lună după ce a făcut vaccinul. O anchetă efectuată în septembrie 2021 a stabilit că ea a murit din cauza cheagurilor de sânge și a sângerării la creier cauzate de "tromboza și trombocitopenia induse de vaccin". Conform cererii depuse la Înalta Curte, familia Alpei Tailor solicită despăgubiri de până la 5 milioane de lire sterline.

Nu comentăm asupra problemelor juridice în curs de desfășurare", au comentat cei de la AstraZeneca.

"Siguranța pacienților este prioritatea noastră cea mai mare și autoritățile de reglementare au standarde clare și severe pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. Simpatia noastră merge către oricine a pierdut persoane dragi sau a raportat probleme de sănătate”, au mai spus aceștia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite