Sindicaliștii din Sănătate continuă protestele. Motivul pentru care nu este declanșată greva generală

0
Publicat:

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" continuă protestele, pe motiv că Guvernul îşi menţine intenţia de creştere a salariilor de bază ale angajaţilor din sănătate cu doar 15% şi refuză să negocieze.

Protestele anterioare ale membrilor Federației Solidaritatea Sanitară - Foto Facebook
Protestele anterioare ale membrilor Federației Solidaritatea Sanitară - Foto Facebook

Chiar dacă Guvernul prezintă măsura drept o creştere salarială, aceasta nu reprezintă o creştere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate, ci doar o acoperire parţială a inflaţiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani, susțin cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Astfel, protestele continuă din cauză că „a discuta despre o creştere salarială înseamnă a discuta despre creşterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de 'creştere' salarială care nu îndeplineşte această condiţie menţine status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale", arată comunicatul.

Acesta este principalul motiv pentru care manifestațiile Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" nu se opresc. Joi, 300 de membrii vor picheta Ministerului Sănătăţii, în intervalul orar 12,00 - 13,30 și Ministerului Muncii, între orele 13,30 - 15,00.

De altfel, potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", pichetările din faţa celor două ministere sunt ultimele acţiuni de protest pe care le desfăşoară în stradă cu un număr redus de persoane. Conform sursei citate, acestea vor fi continuate de "protestul din pauza de masă" (o repetiţie pentru greva generală) ce se va desfăşura pe 29 februarie şi ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care se va desfăşura în Piaţa Victoriei, de Ziua naţională a personalului medical, pe 11 martie.

Potrivit comunicatului Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", realitatea evoluţiei veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflaţia în perioada 1 ianuarie 2022 - 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflaţiei se scad majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024, de 6,25%, devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii ale angajaţilor din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creştere cu doar 15% a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creştere cu cel mult 10% a veniturilor salariale.

În consecinţă, la momentul final al creşterilor salariale, angajaţii din sănătate vor avea o scădere a salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puţin 7,34%, raportat la inflaţia de până în prezent. Acestei scăderi i se va adăuga evoluţia inflaţiei din perioada următoare (4,7% până la sfârşitul anului 2024, pe prognoza BNR), care va determina la nivelul lui 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%, au transmis reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", conform Agerpres.

Indexarea veniturilor salariale cu rata inflaţiei necesită o creştere suplimentară a veniturilor medii salariale cu 22,4% (sau o creştere cu cca. 25% pentru întregul an 2024), spun sindicaliștii.

Abia ceea ce depăşeşte acest nivel ar reprezenta o creştere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creşteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru profesioniştii care participă la asigurarea permanenţei serviciilor medicale", se mai precizeză în comunicat.

Nu sunt destule semnături pentru greva generală

Federația „Solidaritatea Sanitară” a explicat și de ce nu este declanșată greva generală. Repreprezentanții organizației au spus că nu au suficiente semnături pentru declanșarea grevei generale, pentru că cealaltă federație reprezentativă (Sanitas) pare să fi renunțat la proteste”.

Greva nu este încă demarată dintr-un motiv simplu: numărul celor care au semnat pentru grevă pe listele Federației „Solidaritatea Sanitară” este (deocamdată) insuficient pentru a face o grevă eficientă. Pentru a desfășura o grevă eficientă este nevoie de cel puțin 50% din lucrătorii din sănătate participanți (care au semnat pentru grevă). Asta înseamnă cel puțin 110.000 de angajați din sectorul public de sănătate. Deoarece cealaltă federație reprezentativă (care anunțase că are un număr mare de semnături pentru grevă) pare să fi renunțat la proteste (dacă ei nu intenționează să facă grevă atunci semnăturile pe listele lor nu contează, angajații semnându-le degeaba), ne străduim acum să atingem acest număr de unii singuri. Pentru asta mai avem la dispoziție cca. o lună de zile.”, au transmis cei de la „Solidaritatea Sanitară”.

Până acum 20.000 de angajați au semnat pe listele Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite