Sindicaliștii din Sănătate protestează. Cadrele medicale amenință cu declanșarea grevei generale, în zece zile VIDEO

0
Publicat:

Reprezentanți ai Federațiilor sindicale din Sănătate protestează astăzi în Capitală. Este vorba de două importante federații sindicale care au ales să manifesteze în fața Ministerului Muncii și în fața Ministerului Sănătății. Sindicaliștii amenință cu greva generală.

300 de protestatari sunt în fața Ministerului Muncii - Foto Facebook Solidaritatea Sanitară
300 de protestatari sunt în fața Ministerului Muncii - Foto Facebook Solidaritatea Sanitară

În acest moment, peste 300 de membri „Solidaritatea Sanitară” sunt în fața Ministerului Muncii. 

Reprezentanți ai SANITAS vor protesta astăzi la Ministerul Sănătății, de la 11:00 la 13:00, potrivit Știrile ProTv. 

Zilele trecute, cei de Federația „Solidaritatea Sanitară” anunțau că vor continua protestele, deoarece oferta Guvernului este „insuficientă”. Sindicaliștii și-au exprimat intenția de a declanșa greva generală „împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate”. 

Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023”, se precizează într-un comunicat de presă al Federației Solidaritatea Sanitară. 

Mai mult decât atât, guvernanții ar avea doar zece zile la dispoziție pentru a scăpa de grevă. 

Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia Solidaritatea Sanitară (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, menționează sindicaliștii. 

Revendicările salariațiilor din sănătate 

Principalele cerințe ale angajaților din sectorul sanitar sunt legate de acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale. 

Și drepturile salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 sunt aduse în discuție: 

• Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi. 

• Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată 

• Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie. 

• Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază. 

• Acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale. 

• Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată. 

„Acest set de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federaţii reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor neacordate corespunzând unei creşteri medii a veniturilor salariale de cel puţin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, arată comunicatul. 

În perioada 18 decembrie – 18 ianuarie au fost adunate semnături pentru declanșarea grevei generale.  

În urmă cu o săptămână, reprezentanții Federației Sanitas transmiteau că Guvernul a acceptat „în principiu” ca angajații din sistemul de sănătate să aibă o creștere de 20% a salariului, în urma întâlnirii cu Marcel Ciolacu. Guvernul anunța , în schimb că „s-a căzut de acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite