Servicii de prevenție pentru persoanele de peste 40 de ani. Analize pentru depistarea cancerului decontate de stat

0
Publicat:

Persoanele de peste 40 de ani asimptomatice beneficiază de până la 3 consultații gratuite pe an pentru evaluarea riscurilor asupra sănătății.

Analize decontate pentru persoanele de peste 40 de ani - Foto Facebook
Analize decontate pentru persoanele de peste 40 de ani - Foto Facebook

Astfel, persoanele din această categorie de vârstă beneficiază de până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru: 

  • ️Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,  
  • ️Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),  
  • Evaluarea riscului oncologic,  
  • ️Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,  
  • Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,  
  • ️Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,  
  • ️Evaluarea riscului de melanom malign; 

 Totodată, „asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.”, spune Andrei Baciu, șeful Casei Naționale de Sănătate. 

Ce analize sunt decontate?

Majoritatea analizelor de laborator, 80%, realizate în cadrul consultațiilor de prevenție în trimestrul 2, pentru acești asigurați, au fost pentru detectarea cancerului de prostată. Această analiză este gratuită, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. 

Cele mai multe consultații de prevenție din al doilea trimestru au fost acordate în București, Timiș, Neamț și Arad.

Totodată, aproape 178.000 de bărbați au făcut analize pentru detectarea cancerului de prostată, mai mult de 15.000 de femei au efectuat mamografii pentru detectarea cancerului mamar, iar peste 26.000 au mers la Examen Babeş-Papanicolau pentru detectarea cancerului de col uterin, potrivit sursei citate. 

Sunt recomandate analize precum :  Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol, Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe, PSA la bărbaţi, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară, mamografie,  examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice, TSH şi FT4 la femei . 

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.”, mai arată sursa citată. 

Prevenția este cel mai bun mod prin care ne putem asigura că scăpăm de o boala precum cancerul. Șeful CNAS evidențiază că această afecțiune poate fi tratată mult mai ușor, dacă este descoperită în stadiu inițial.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite