Semnele cancerului ar putea fi descoperite cu ani înainte de apariția simptomelor

0
Publicat:

Cercetătorii de la Cambridge susțin că testele care pot depista modificările timpurii ale celulelor ar da medicilor mai mult timp pentru a oferi tratament adecvat. 

Semnele cancerului ar putea fi observate cu ani înainte de apariția simptomelor -Foto Arhivă
Semnele cancerului ar putea fi observate cu ani înainte de apariția simptomelor -Foto Arhivă

Cercetătorii de la un institut de oncologie, inaugurat recent la Universitatea Cambridge, lucrează la identificarea modificărilor din celule cu mulți ani înainte ca acestea să se transforme în tumori, relatează The Guardian.

Studiul își propune să ajute la conceperea unor metode noi de tratare a cancerului.

Practic, oamenii de știință de la Institutul Early Cancer vor să găsească noi modalități de abordare a tumorilor înainte ca acestea să producă simptome. Ei se bazează pe descoperirile recente care au arătat că multe persoane dezvoltă afecțiuni precanceroase care rămân în suspensie pentru perioade lungi de timp.

Perioada de latență pentru dezvoltarea unui cancer poate dura ani de zile, uneori un deceniu sau doi, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți. Apoi, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, s-a răspândit în corpul pacientului. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta din timp o persoană cu risc de cancer, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de persoane. ", a declarat profesoara Rebecca Fitzgerald, directorul institutului, potrivit cotidianului britanic.

O nouă tehnică de a depista semnele cancerului

Cercetătorii folosesc o metodă nouă dezvoltată de Rebecca Fitzgerald și echipa sa, denumită „cytosponge”, adică un burete legat de o sfoară. Pacienții trebuie să înghită capsula Cytosponge, ca pe o pastilă, aceasta se dilată în stomac și se transformă într-un burete, iar apoi este tras spre gât, în timp ce colectează celule din esofag, pe parcurs. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3, care se găsește doar în celulele precanceroase. Astfel, oferă un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat. În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Fitzgerald a subliniat că aceasta reprezintă o diferență în abordările actuale față de alte tipuri de cancer.

"În prezent, depistăm multe cancere târziu și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni, la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim acest lucru dintr-o altă perspectivă.", mai spune ea.

Schimbări genetice cu mai mult de un deceniu înainte de apariția leucemiei

O altă abordare a Institutului se bazează pe probe de sânge. Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de depistare a cancerului ovarian și păstrate în depozite speciale, aceste mostre au fost acum refolosite de institut.

"Avem în jur de 200.000 de astfel de eșantioane și sunt o mină de aur", a declarat Jamie Blundell, liderul unui grup de cercetare din cadrul institutului.

Mai precis, oamenii de știință au folosit probele pentru a identifica modificări care îi diferențiază pe donatorii care au fost ulterior diagnosticați cu un cancer al sângelui la 10 sau chiar 20 de ani după ce au fost luate mostrele , de cei care nu au dezvoltat astfel de afecțiuni.

Descoperim că există schimbări genetice clare în sângele unei persoane cu mai mult de un deceniu înainte ca aceasta să înceapă să prezinte simptome de leucemie. Acest lucru arată că există o fereastră lungă de oportunitate pe care ai putea să o folosești pentru a interveni și a oferi tratamente care vor reduce șansele de a ajunge să aibă cancer", a explicat Jamie Blundell.

Această abordare poate să împiedice evoluțiile ulterioare ale bolii, având în vedere că afecțiunile oncologice se dezvoltă în etape. Este esențial ca medicii, avertizați din timp de prezența celulelor precanceroase, să adopte măsuri și să evite să fie nevoiți să se ocupe de un cancer într-un stadiu tardiv, când acesta s-a răspândit.

Mai mult decât atât, Institutul de la Universitatea Cambridge, își propune să identifice persoanele cu risc de cancer, de exemplu, pe cele din familii care au o predispoziție ereditară la tumori. Un alt obiectiv al instituției este de a identifica noi modalități de reducere a riscurilor de cancer, dar și de a se asigura că tratamentele pot fi administrate pe scară largă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite