Țigările electronice modifică ADN-ul la fel ca țigările clasice

0
Publicat:

Un studiu care a comparat celule de obraz ale fumătorilor de țigări electronice cu cele de la fumătorii de țigări normale arată că ambele prezentau modificări ale ADN-ului celulelor din gură, conform The Times. 

Riscurile țigărilor electronice - Foto Shutterstock
Riscurile țigărilor electronice - Foto Shutterstock

Astfel de schimbări ale ADN-ului au fost legate de dezvoltarea cancerului pulmonar la fumători, relatează G4Media. 

Cu toate acestea, autorii studiului susțin că rezultatele nu dovedesc că țigările electronice determină cancer, însă arată că „dispozitivele ar putea să nu fie atât de inofensive pe cât se credea inițial”. 

Cercetarea, publicată în revista Cancer Research, stabilește o legătură între țigările electronice și un risc sporit de cancer. Lucru important, deoarece se cunosc puține detalii despre efectele nocive ale țigărilor electronice pe termen lung. Dezbaterile din jurul țigărilor electronice s-au axat în mare parte pe dependența de nicotină în rândul tinerilor. 

Interzise adolescenților 

Un proiect de lege care interzice adolescenților să cumpere țigări electronice și să combată vapingul de la vârste este dezbătut în Parlamentul din Marea Britanie. 

Concret, britanicii vor să interzică țigările electronice celor care nu au împlinit 15 ani. Mai mult decât atât, vor să restricționeze aromele și ambalajele, ca minorii să nu mai fie atrași de dispozitivele de vaping. 

Premierul britanic, Rishi Sunak a transmis că proiectul de lege ar „salva mii de vieți și miliarde de lire sterline pentru NHS (n.r. sistemul de sănătate din UK)” și că este încrezător că va reuși să împiedice o rebeliune a partidului. 

Asta pentru că unii parlamentari din dreapta Partidului Conservator, în frunte cu fosta prim ministră Liz Truss, au criticat interzicerea fumatului în rândul adolescenților, considerând că reduce libertatea individuală, dar experții din Marea Britanie, inclusiv profesorul Sir Chris Whitty, au contestat acest argument. 

„A fi pro-alegere individuală ar trebui să însemne a fi împotriva dependenței deliberate a copiilor, tinerilor și tinerilor adulți de ceva care le va face rău, potențial fatal”, au spus medicii britanici, conform Times. 

De asemenea, ei le recomandă parlamentarilor să susțină proiectul legislativ pentru a stopa „comercializarea flagrantă a țigărilor electronice  către copii folosind culori, arome și ambalaje”.  

Vaping-ul poate ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Dar dacă nu fumați, sfatul nostru este să nu alegeți vape.”, mai spun specialiștii. 

Dependența de vaping

Promovate ca instrument de renunțare la fumat, dispozitivele de vapare au devenit foarte folosite de adolescenți și tineri, în timp ce organizațiile din industria tutunului au minimizat riscurile penru sănătate ale acestora. 

Pe termen lung, efectele dispozitivelor de vapat nu sunt cunoscute, pentru că acestea sunt folosite de puțin timp.  

Cercetarea oamenilor de știință de la University College London este primul de acest fel care cercetează modul în care fumatul și vaping-ul pot modifica ADN-ul din celule, într-un proces cunoscut sub numele de epigenetică. Aceste schimbări permit celulelor să se dividă mai repede, putând să se transforme în tumori. 

Date de la peste 4.000 de persoane au fost analizate și cercetătorii au ajuns la concluzia că celulele din gură, care sunt expuse la fumul de tutun și de vaping, au fost modificate „substanțial”. Modificările de acest fel au fost descoperite și în țesutul cancerului pulmonar al fumătorilor care au dezvoltat cancer. 

Deși consensul științific este că țigările electronice sunt mai sigure decât fumatul tutunului, nu putem presupune că utilizarea lor este complet sigură și este important să explorăm potențialele lor riscuri pe termen lung și legăturile cu cancerul. Sperăm că acest studiu poate contribui la formarea unei discuții mai ample privind utilizarea țigărilor electronice, în special la persoanele care nu au fumat niciodată tutun.”, a declarat autoarea studiului, Dr. Chiara Herzog. 

Modificările care sunt observate în țesutul cancerului pulmonar pot fi măsurate și în celulele obrazului de la fumători care nu au dezvoltat [încă] un cancer. Este important faptul că cercetarea noastră indică faptul că utilizatorii de țigări electronice prezintă aceleași modificări, iar aceste dispozitive ar putea să nu fie atât de inofensive pe cât se credea inițial. Sunt necesare studii pe termen lung privind țigările electronice.”, adaugă co-autorul studiului, profesorul Martin Widschwendter. 

Cu toate acestea, cercetarea nu arată că țigările electronice provoacă cancer, spun experții. 

Acest studiu contribuie la înțelegerea noastră în ceea ce privește țigările electronice, dar nu arată că țigările electronice provoacă cancer. Decenii de cercetări au dovedit legătura dintre fumat și cancer, iar studiile de până acum au arătat că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul și pot ajuta oamenii să renunțe la fumat.”, spune Dr. Ian Walker, director executiv pentru politici la Cancer Research UK. 

Însă, studiul sugerează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege ce efecte produc dispozitivele de vaping asupra oamenilor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite