Când ar putea fi lansat primul medicament anticancer

0
Publicat:

BioNTech a declarat că își propune comercializarea unui prim medicament împotriva cancerului în 2026, grație tehnologiei ARN mesager, relatează AFP. 

Un medicament anticancer va fi produs de BioNTech - Foto Arhivă
Un medicament anticancer va fi produs de BioNTech - Foto Arhivă

Laboratorul german BioNTech, cel care a elaborat unul din vaccinurile împotriva Covid-19, transmite că va lansa și comercializa un prim medicament împotriva cancerului în 2026, conform AFP, citată de Agerpres.

Vaccinul se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm), folosită și de vaccinurile împotriva Covid-19.

Compania intenţionează să continue să îşi dezvolte proiectele în vederea primei sale lansări în domeniul oncologic prevăzută pentru 2026", a precizat BioNTech într-un comunicat cu ocazia publicării rezultatelor sale anuale.

De altfel, laboratorul lucrează în prezent la mai multe terapii împotriva diferitelor tipuri de cancer (melanom, prostată, cap şi gât, ovare, plămâni, colorectal), imunoterapii şi vaccinuri, aflate în prezent în faza de studii clinice.

Potrivit comunicatului, BioNTech speră să obţină autorizări pentru zece dintre aceste tratamente până în 2030, precizează comunicatul.

Milioane de doze din vaccinul anti-Covid-19, dezvoltat alături de compania americană Pfizer, au fost vândute, iar profitul a fost folosit de laboratorul BioNTech pentru cercetări în domeniul cancerului, specialitatea iniţială a acestui laborator fondat în 2008 de către doi cercetători în oncologie.

Tehnologia ARN mesager - inovatoare

Tehnologia ARN mesager oferă noi perspective pentru dezvoltarea unor terapii inovatoare contra cancerului, care fac obiectul unei concurenţe intense între mai mulţi actori din lumea farmaceutică.

La rândul său, compania Moderna speră ca vaccinul său terapeutic împotriva cancerului de piele, aflat în prezent în faza de testare, să fie aprobat din 2025.

Aceste terapii nu luptă direct împotriva celulelor canceroase, ci stimulează sistemul imunitar al pacienţilor, astfel încât aceştia să poată lupta împotriva cancerului.

Una dintre provocări este de a face faţă "eterogenităţii şi variabilităţii" cancerelor, care diferă de la un pacient la altul, prin combinarea "diferitelor mecanisme de acţiune", a explicat BioNTech.

"(...) Există numeroase tipuri de cancer în diferite stadii şi boala diferă de la un pacient la altul', a explicat în noiembrie cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, pentru ziarul Bild.

Decodificarea tuturor mutaţiilor posibile este o sarcină pe termen lung, ceea ce face ca dezvoltarea tratamentelor pentru aceste boli să fie mai complexă decât cea a vaccinului anti-COVID-19.

"Scopul nostru este de a dezvolta un vaccin împotriva cancerului adaptat fiecărui pacient", declarase anterior Sahin pentru ziarul german.

După saltul veniturilor datorită vânzărilor vaccinului anti-COVID-19, compania cu sediul la Mainz (vestul Germaniei) şi-a văzut vânzările revenind la normal, la 3,8 miliarde de euro anul trecut, faţă de 17,3 miliarde în 2022. Profitul anual a scăzut la 930 de milioane de euro, de zece ori mai puţin decât în anul precedent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite