Românii trăiesc cu cinci ani mai puţin decât ceilalţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ar trebui să aloce în plus sănătăţii între 1 şi 1,5% pe an pentru a atinge speranţa de viaţă europeană.
România ar trebui să aloce în plus sănătăţii între 1 şi 1,5% pe an pentru a atinge speranţa de viaţă europeană.

Romȃnia se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă, conform ultimului raport OECD Health Data. Deşi romȃnii trăiesc cu 13 ani mai mult decȃt în anii ’70, ei trăiesc totuşi în prezent cu 5 ani mai puţini decȃt europenii.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană se situează deasupra Romȃniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9)  sunt pe ultimele locuri şi singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decȃt a romȃnilor.

,,Speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia Romȃniei în acest clasament nu reprezintă o surpriză. Investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă. Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ zece ani se datorează medicamentelor inovatoare şi poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. 

Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de cinci ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supravieţuire”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Speranţa de viaţă scăzută a românilor se justifică şi prin faptul că România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale Sănătăţii: alocarea procentuală din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente.

Românii ar putea ajunge să aibă aceeaşi speranţă de viaţă ca ceilalţi europeni, dacă s-ar investi în mod constant şi continuu în sănătate. Mai exact, dacă Romȃnia va aloca anual 1-1,5% din PIB în plus Sănătăţii, în anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european.

Astfel, când România va privi Sănătatea ca pe o investiţie şi nu ca pe o cheltuială, treptat va creşte şi speranţa de viaţă a românilor”, a adăugat Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

SănătatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite